‘Yahudi Ulus Devleti Yasa Tasarısı’, anayasal ağırlıklı bir temel yasa değişimi yapılarak İsrail’in Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlanmasını öne sürüyor.
Cumartesi akşamı Tel Aviv’in merkezinde toplanan binlerce gösterici, tartışmalı Ulus Devlet Yasa Tasarısını, tasarının ırkçı ve ayrımcı olduğu gerekçesiyle protesto etti.
“Bu hepimizin evidir,” yazılı bir afiş altında toplanan toplumun ileri gelenleri, milletvekilleri ve sosyal aktivistler, Rabin Meydanından Dizengoff Merkezine yürüyen kalabalığa konuşmalar yaptılar.
Yahudi Ulus Devleti Yasa Tasarısı, anayasal ağırlıklı bir temel yasa değişimi yapılarak İsrail’in Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlanmasını öne sürüyor. Bu yasayla devletin Menora şeklindeki amblemi, Kudüs’ün başkent olduğu, ulusal bayramlar ve tüm İsrail’de ikamet edenlerin hangi din veya millete mensup olduklarına bakılmaksızın kültürel miraslarını koruma hakları sağlamlaştırılıyor. Yasada ayrıca devletin resmi dilinin İbranice olduğu ve şu anda bir diğer resmi dil olan Arapçanın ise sadece “özel statü” sahibi bir dil olduğu belirtiliyor.
Protesto gösterileri, aralarında sosyal adalet, ırkçılık, aliya ve uyum sağlama, LGBTQ hakları, insan hakları, paylaşımlı toplum ve barış için çalışan pek çok farklı sivil toplum kuruluşunun yanı sıra politik partilerin çabalarıyla düzenlendi.
Arap siyasi ittifakı başkanı ve Knesset milletvekili Ayman Odeh, sağ görüşlü hükümeti en korkutan şeyin Arap ve Yahudilerin bir arada yaşayabilmeleri olduğunu söyledi.
Katılan tüm kurumlar yayınladıkları ortak basın açıklamasında, “Ulus Devlet Yasası ırkçılık, ayrımcılık ve farklı tutmayı hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline getirecektir. Dahası, ırkçılık ve ayrımcılık İsrail Devleti’nde gündeme gelip arzulanır olmuştur. Ulus Devlet Yasası, azınlıkların dışlanmalarına ve daha önce hiç yaşamadığımız ürkütücü boyutta zarar görmelerine yol açacaktır. Duruşumuz nettir: tüm vatandaşlar, hepsi, eşittir,” dediler.
Yasa 7. maddedeki değişiklikle kanun olma yolunda
İsrail Meclisi Knesset’in ulusçuluk yasasının metni için kurduğu çok partili komite, kanunun kritik yedinci maddesini değişikliğe uğratarak kabul etti.
Söz konusu madde yüzünden Başbakan Binyamin Netanyahu ile Evimiz İsrail Partisi Lideri Naftali Benett karşı karşıya gelmişti. İki liderin anlaşması sonrası yedinci maddenin metni “Devlet Yahudi Yerleşimlerini ulusal bir değer olarak görecek, her zaman destek verecek, daha da gelişmeleri için hareket edecektir” şeklinde değiştirildi. İsrailli bazı kesimler yasayı cesur bir adım olarak yorumlarken, bazı kesimler ise Arapçayı resmi lisan olmaktan çıkaran, Yahudi dini kanunlarını Anayasa olarak resmen referans gösteren yasa teklifinin, İsrail’i modern dünyadan ve demokrasilerinden izole edeceğini savunuyor.