İsrail’de liberal kesimden büyük tepki alan ve lafsında her fırsatta İsrail’in bir Yahudi devleti olduğunu, laik kanunların yetersiz kaldığı yerde dini kanunlarını referans alınması gerektiğini ifade eden kanun 62’ye 55 ile İsrail meclisi Knesset’te kanun olarak onaylandı.
Teklifin kanunlaşmasına sol siyasetten ve Arap milletvekillerinden büyük tepki gelirken, Başbakan Netanyahu kanunu İsrail milliyetçiliği tarihinde büyük bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
İsrail Meclisi Knesset’in ulusçuluk yasasının metni için kurduğu çok partili komite, geçtiğimiz salı günü kanunun kritik yedinci maddesini değişikliğe uğratarak kabul etmişti.
Söz konusu madde yüzünden Başbakan Binyamin Netanyahu ile Evimiz İsrail Partisi Lideri Naftali Benett karşı karşıya gelmişti. İki liderin anlaşması sonrası yedinci maddenin metni “Devlet Yahudi Yerleşimlerini ulusal bir değer olarak görecek, her zaman destek verecek, daha da gelişmeleri için hareket edecektir” şeklinde değiştirildi. İsrailli bazı kesimler yasayı cesur bir adım olarak yorumlarken, bazı kesimler ise Arapçayı resmi lisan olmaktan çıkaran, Yahudi dini kanunlarını Anayasa olarak resmen referans gösteren yasa teklifinin, İsrail’i modern dünyadan ve demokrasilerinden izole edeceğini savunuyor.