Avrupa Birliği, Knesset’in son olarak çıkardığı İsrail’i Yahudi Ulus Devleti olarak gören yasa konusunda endişelerini dile getirdi, yasanın iki devletli çözüm konusunda zorluk çıkaracağını savundu.
AB Dış İlişkiler Müdiresi Federica Mogherini basına yaptığı açıklamada, “Biz bu yasa konusunda derin endişe içindeyiz, gereken girişimleri daha evvel İsrailli yetkililere yaptık, gelecekte de yapmaya devam edeceğiz. İsrail-Filistin barışı için tek doğru yol, iki devletli çözümdür, bu kanun bu çözümü daha da zorlaştıracak, hatta gerçekleşmesine engel olabilecek bir harekettir.” şeklinde konuştu.
Kanuna bir tepki de Ankara’dan da geldi, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, yasayı “ırkçı bir adım” olarak nitelendirdi.
İsrail parlamentosunda kabul edilen "Yahudi ulus devleti” yasasını en sert biçimde kınadıklarını vurgulayan Kalın, "Türkiye Cumhuriyeti olarak dost ve kardeş Filistin halkının uluslararası hukuktan doğan haklarını koruma noktasındaki kararlılığımızı tekrar ifade ediyor, uluslararası toplumu tüm dünyanın gözlerinin önünde yaşanan bu adaletsizliğe tepki vermeye çağırıyoruz” dedi.
Yasaya İsrail’de yaşayan Araplar, Filistinliler, Ürdün de tepki verdi.
ABD Yahudi toplumunun liberal kesimleri de yasa konusunda endişelerini dile getirdiler.
Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) basına verdiği bildiride yasanın Yahudi ülkesinin kurucularının, ‘hem Yahudi hem demokratik bir ülke’ hayali ile çatıştığını belirtti.
Amerikan Yahudi lobisinin etkili kuruluşu ADL de açıklamasında, yasanın Yahudi milletinin sembollerini ve Kudüs’ü açıklayan maddeleri ile bir sorunları olmadığını, ancak bazı maddelerin İsrail’in çoğulcu ve demokratik yapısına zarar verebileceğini belirtti.
İngiliz Yahudi Cemaatleri Yönetim Kurulu Başkanı Sheila Gewolb da İsrail’in Yahudi kültürüne ait bir ülke olduğunu onaylayan yasayı kutladıklarını, ancak yasanın bazı maddelerinin azınlıkları ikinci sınıf vatandaş haline getirme potansiyeli olduğunu belirtti.
İsrail parlamentosu, İsrail’i Yahudilerin ulus devleti olarak tanımlayan tartışmalı yasa tasarısını perşembe sabahı 55'e karşı 62 oyla kabul etmiş, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, kabul edilen tasarıyı, "İsrail devlet tarihinin dönüm noktası” olarak tanımlamıştı.