İsrailli Dürzi liderler, pazar günü Yüksek Mahkeme’ye başvurarak, perşembe günü Knesset’te onaylanan Yahudi Ulus Devleti Yasası’nı, ülkedeki azınlıklara karşı ayrımcı ve aşırı uç bir hareket olarak gördükleri gerekçesiyle temyize gittiler.
İsrailli Dürzi liderler, pazar günü Yüksek Mahkeme’ye başvurarak, perşembe günü Knesset’te onaylanan Yahudi Ulus Devleti Yasası’nı, ülkedeki azınlıklara karşı ayrımcı ve aşırı uç bir hareket olarak gördükleri gerekçesiyle temyize gittiler.
Aralarında sağcı Yisrael Beytanu adlı koalisyon partisinden milletvekili Hamed Amar, merkez koalisyon partisi Kulanu’dan milletvekili Ekrem Hasson ve şu anda Knesset’te merkez sol Siyonist Birliği tarafından temsil edilen muhalefetteki İşçi Partisi’nden Salah Sa’ad’ın da bulunduğu, politik yelpazenin değişik noktalarından çeşitli yasa yapıcılar başvuruyu gerçekleştirdiler.
Bahsi geçen kişilerin üçü de daha önce İsrail güvenlik güçlerinde görev almış ve çeşitli Siyonist organizasyonlarda aktif rol almışlardı.
Perşembe günü erken saatlerde, altmış ikiye karşı elli beş oy ile kabul edilen yasa tasarısında İsrail’in, ‘Yahudi halkının ulusal anavatanı’ olarak adlandırılmasının yanı sıra, yarı anayasal Temel Kanunlar kapsamında Arapça’nın geçmişte olduğu gibi devlet makamlarında ikinci resmi dil değil, artık sadece ‘özel’ statüye sahip bir dil olduğu belirtiliyor.
Ynet adlı haber sitesine konuşan Sa’ad konuyla ilgili, “Partiler dışı bir şekilde güçlerimizi birleştirdik çünkü hükümetin bu aşırı hareketi anadili Arapça olan kişilere karşıdır. Dürzi yerleşim merkezlerine ve azınlıklara uygulanan ayrımcılığa devam edilmektedir ve şimdi bu davranış artık Temel Yasa’da kendine yer bulmuştur. Ulus devlet yasası, yıllardır kanlarını ve oğullarını bu devlet için feda eden biz Dürzi halkının yüzüne tükürmektedir,” dedi.
Temyiz dilekçesine imza atanlar arasında ayrıca, en büyük Dürzi şehirleri olan Peki’in, Yarka, Bet Jan ve Hurfeyş’in belediye başkanları da bulunuyor. Başvuruya rağmen yüksek mahkemenin neye dayanarak yasayı geçersiz kılabileceği ise bilinmiyor.
Uzun yıllardır ayrımcılıktan şikayetçi olan İsrailli Arap nüfus, sekiz milyonluk toplam nüfusun yüzde 20’sini oluşturuyor.
Diasporada yaşayan Yahudiler dâhil İsrail ve yurtdışından pek çok kişi, yeni yasayı ayrımcı ve gereksiz olarak nitelendirerek sertçe eleştirmişti.
Diğer yandan hükümet görevlileri ise, perşembe günü onaylanan yasa tasarısını sevinçle karşılamış, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu onaylanma anını, “İsrail Devleti ve Siyonizm için en önemli an” olarak değerlendirmişti.