İsrail´in Ulus Devlet Yasası dünyada tartışılıyor

İsrail Devletinin Yahudilerin tarihi vatanı olduğu ve İsrail Devleti’nde doğal, kültürel, dini ve kendi kaderini tayin haklarının Yahudilere özgü olduğunu kabul 
eden, Arapçayı resmi dil olmaktan çıkaran Ulus Devlet Yasası, meclisten 
geçtikten sonra ülke içinde ve uluslararası arenada tartışmalara yol açtı.

Dünya
25 Temmuz 2018 Çarşamba

AB’den İsrail’e eleştiri

Avrupa Birliği İsrail’in Ulus Devlet Yasası mecliste kabul edilmesinden sonra İsrail’i eleştiri yağmuruna tutarken yeni yasanın İsrail- Filistin anlaşmazlığında iki devletli çözümü baltalayacağını ifade etti. ABD’nin en önde gelen Yahudi kuruluşları olan AJC ve ADL yasayı eleştirdi. İngiltere Yahudi Toplumu sözcüsü de “Yahudi olmak harika bir duygu ama bu, diğerlerini aşağıya çekmeye neden olmamalıdır” şeklinde yasaya itirazlarını belirtti. 

Netanyahu: “İsrail Yahudilerin devletidir” 

  Netanyahu eleştirilere cevaben, “Varlığımızın temelini bu yasa ile kutsallaştırdık. İsrail Yahudilerin devletidir. Her vatandaşının bireysel haklarına saygı gösterir. Bu ülke bizim ülkemizdir. Son zamanlarda bu gerçeği kabul etmek istemeyenler ve varlığımızın dibini oymak isteyenler oldu. Bugün biz gerçeğimizi ulusumuzu, dilimizi ve bayrağımızı yasalaştırdık” dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Tüm devletleri İsrail’e karşı harekete geçmeye davet ediyorum”

  Erdoğan, “İslam dünyasını, Hıristiyan alemini, dünyadaki demokrat ve özgürlükçü tüm devletleri, kurumları, sivil toplum kuruluşlarını, medya mensuplarını İsrail’e karşı harekete geçmeye davet ediyorum. Hitler’in, ari ırk saplantısı ile İsrail yönetiminin, bu kadim toprakları sadece Yahudilere ait sayan anlayışı arasında hiçbir fark yoktur. Dünyayı büyük bir felakete sürükleyen Hitler’in ruhu, İsrail’in bazı yöneticileri arasında yeniden hortlamıştır” açıklamasında bulundu. Netanyahu’nun Erdoğan’a tepkisi sert oldu. 

  İsrail Arap Birleşik Cephe Parti Başkanı Ayman Odeh yasayı “Demokrasinin ölümü” olarak niteledi. Odeh, İsrail meclisinin geçirdiği Ulus Devlet Yasasının Yahudi’nin üstünlüğünü vurguladığını ve Arapların hep ikinci sınıf vatandaş olarak kalacaklarını ifade etti. 

  İsrail’de Ulus Devlet Yasası’na karşı Likud Partisi içinden de eleştiriler yükseldi. İsrail sağının kurucu figürlerinden Menahem Begin’in oğlu Likud milletvekili Benny Begin, oylamada çekimser oy kullanırken, “İnsan haklarını gözetlemeyen milliyetçilik bir gün şiddete dönüşür” dedi.