ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak Yahudi eserlerinin ABD’de daha fazla kalması için Irak hükümeti ile birlikte çalışma yaptıklarını söyledi.
Geçen yıl, Dışişleri Bakanlığı, Eylül 2018’de geri alınacak arşivin ülkeden antisemitizm nedeniyle ülkelerinden kaçan Irak Yahudi toplumuna ait olduğunu söylemişti. Konu Senatörler; Pat Toomey, Charles Schumer, Richard Blumenthal, ve Marco Rubio tarafından gündeme getirilmişti.
Çarşamba günü, Senato’daki tartışmaların ardından, bir grup milletvekili, arşivin ABD’ye geri dönüşü ve daimi olarak orda kalması için yeniden müzakerelere başlanmasına karar verdi.
Dua kitabı ve Tevrat belgelerinin paha biçilmez kültürel değerde olduğunu savunan Amerikan hükümeti, Irak’tan sürgün edilirken onları geride bırakmak zorunda kalan insanlara ve onların torunlarına ait olduğunu dile getirdi. Senatör Pat Toomey yaptığı bir açıklamada, “Iraklı Yahudilerin ve onların soyundan gelenlerin büyük çoğunluğunun Diaspora’da yaşadığı zaman, bu malzemelerin Irak’a dönmesi için hiçbir sebep olmadığını dile getirdi.
2003 yılında ABD askerleri, Bağdat’taki Irak gizli servisinde bu arşivi keşfettiler ve ABD’ye getirdiler.
Arşiv içinde, Saddam Hüseyin’in yoğun baskısı karşısında ülkeden kaçan Yahudilerin geride bıraktığı kitaplar, dini metinler, fotoğraflar ve kişisel belgeleri yer aldığı söylendi. Irak hükümeti ile yapılan anlaşma sonucunda, arşiv oraya geri gönderilecekti. ABD hükümeti, ülke genelinde sergilenen arşivi eski haline getirmek için 3 milyon dolar harcadı. Arşivde, 1568’den gelen yorumlarla İbranice Tora, 1793’ten gelen bir Babil Talmud’u ve Zohar’ın 1815 versiyonu yer alıyor.