İsrail ve Hamas’ın, BM ve Mısır’ın arabuluculuğunda muhtemel barış anlaşmasının şartlarını görüştükleri iddia edildi.
Anlaşmanın şartları
Basına yansıyan bilgilere göre, Hamas’ın İsrail’e yönelik tüm saldırı ve kundaklama teşebbüslerini durdurması karşılığında İsrail, Gazze’ye mal girişlerindeki kısıtlamayı azaltmayı taahhüt etti. Daha sonraki aşamada ise, tutsak ve esirlerin takası ile Gazze’de insani yardım projeleri gündemde olacak.
Hamas’tan El Fetih’e tepki
Hamas, El Fetih’in ateşkes sağlama çabalarını engellemek için gerginlik yarattığını belirtti. Batı Şeria’da yönetimi elinde bulunduran El Fetih, Gazze’ye yapılacak insani yardımlar ve yeni ekonomik projeler karşılığında İsrail ile barış yapmaya istekli olan Hamas’ı eleştirdi. El Fetih’e göre böyle bir anlaşma İsrail’e sunulan bir ‘armağan’ olacak.
Hamas’tan kademeli barışa onay
Hamas’tan bir kaynak, örgüt yönetiminin, İsrail ile varılacak bir kademeli anlaşmaya sıcak baktığını açıkladı. İsrail basınında yer alan habere göre Hamas, İsrail’in sınırdaki kısıtlamaları hafifletmesi karşılığında, kundaklama ve sınırdaki şiddet eylemlerini durduracak.
Londra’da yayın yapan Suudi merkezli bir gazeteye açıklamalarda bulunan Hamas’lı kaynak, Mısır arabuluculuğundaki anlaşmanın ilk etabının İsrail’in Kerem Şalom Sınır Kapısından malların geçişine yeniden izin vermesi ve Gazze kıyılarında Filistinli balıkçıların avlanabileceği balıkçılık bölgesini büyütmesi olarak belirtti. Buna karşılık olarak da Hamas yönetimi, İsrail’e yönelik tüm saldırıları durduracak.
Anlaşmanın ikinci etabında ise İsrail ve Hamas yetkilileri mahkûm takasını ve Gazze’deki uzun süreli insani projelerinin uygulanmasını görüşecek. Haberde ayrıca Hamas’lı yetkililerin bölgedeki diğer Filistinli ve Arap grupları, söz konusu anlaşma için ikna etmeye çalıştığı bilgisi yer aldı.
Planlanan anlaşma Hamas ile El Fetih’in de aralarında görüşerek bir anlaşmaya varmasını öngörüyor. Buna göre ikinci etapta, Batı Şeria yönetimini elinde bulunduran El Fetih ile Hamas’ın da bir mutabakata varması, Gazze yönetiminin Mısır’ın himayesinde El Fetih’e bırakılması, bunun karşılığında da El Fetih’in uzun süredir durdurduğu Gazze’deki kamu görevlilerine yeniden maaşlarını vermesini öngörüyor. Ancak Hamas’ın silah bırakmayı kabul etmemesi nedeniyle, iki grup arasındaki anlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şüpheli.
İsrail güvenlik kabinesi Hamas’ı tartışıyor
İsrail güvenlik kabinesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve Mısır’ın ara buluculuğunda dolaylı olarak yürütülen Hamas ile kalıcı anlaşma ihtimalinin detaylarını masaya yatırdı.
Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot’un kabine üyelerini Gazze’deki son durumla ilgili bilgilendirdiği belirtilirken, toplantıda bir karara varılıp varılmadığı açıklanmadı.
İsrail basınında yer alan haberlerde, Başbakan Netanyahu’nun Hamas’ın elinde tuttuğu iddia edilen iki İsrail askeri ile iki sivili teslim etmeyi kabul etmemesi halinde kalıcı bir anlaşmanın mümkün olmadığını ifade ettiği yer aldı.
İsrail Ulaştırma ve İstihbarat Bakanı Yisrael Katz toplantıdan kısa bir süre önce Twitter’dan Gazze’deki gelişmelere ilişkin, “Gazze’deki duruma ilişkin kararda sona yaklaşıldı. Ya anlaşma olacak ya da savaş” ifadelerini kullanmıştı.
BM ve Mısır’ın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasında kalıcı bir anlaşma sağlanması için dolaylı görüşmelerin yapıldığı belirtiliyor.
İsrail dünyada ilk kez deniz altında güvenlik duvarı inşa ediyor
İsrail ordusu, Gazze ile güneydeki Zikim Askeri Üssü arasındaki deniz sınırı bölgelerini ayıran, su bariyeri inşaatını gösteren görüntüler yayınladı.
Söz konusu bariyer Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’nın deniz yoluyla İsrail’e sızma operasyonlarını engellemek için planlanan bir proje. İsrail ordu sözcüsü bariyerle ilgili çalışmalar iki ay önce başladıklarını belirterek bunun “dünyada türünün ilk örneği” olduğunu açıkladı.
Gazze’nin birkaç kilometre kuzeyinde bulunan Zikim Plajını koruma amaçlı olduğu belirtilen bariyer, 200 metre uzunlukta tel örgüler, su altı duvarı ve koruma sisteminden oluşuyor.
Hamas, El Fetih’i ateşkesi engellemekle suçladı
Pazar günkü açıklamasında Hamas, El Fetih’deki rakiplerinin, Gazze bölgesindeki krizi sonlandırmak için çabalayan Mısır ve Birleşmiş Milletler karşısındaki duruşlarından ‘iğrendiğini’ belirterek, El Fetih’in aslında Gazze’nin işgal altında olmasını istediğini söyledi.
Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri, Mısır ve BM’in, Hamas ve İsrail arasında ateşkes sağlama çabalarını engellemek için El Fetih’in gerginlik yarattığını söyledi. Abu Zuhri, El Fetih’in Hamas’a karşı ‘kışkırtma kampanyası’ başlattığını da ekledi.
Abu Zuhri “El Fetih’in seçimleri kaybettiğini bilmesi gerek… El Fetih sadece ayrı bir siyasi gruptur ve devlet makamındaki süresi dolmuştur” diyerek 2006 senesinde Batı Şeria ve Gazze’de yapılan parlamento seçimlerine atıfta bulundu.
Batı Şeria’da yönetimi elinde bulunduran El Fetih, Gazze’ye yapılacak insani yardımlar ve yeni ekonomik projeler karşılığında İsrail ile uzun dönemli barış yapmaya istekli olan Hamas’ı eleştirdi. El Fetih’e göre böyle bir anlaşma İsrail’e sunulan bir ‘armağan’ olacak. El Fetih ayrıca bu ateşkesin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu barış planı çerçevesinde Filistinlilerin amacını sonlandırma çabasının bir parçası olduğunu ileri sürdü.
El Fetih’ten üst düzey bir yetkili Ramallah’da Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda şöyle konuştu: “Hamas’ın İsrail ile herhangi bir anlaşma imzalama yetkisi yoktur çünkü temsil hakkı yoktur. Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistinlileri temsil eden tek yasal partidir. Bize göre Gazze bölgesi için konuşulan ateşkes aslında İsrail ve ABD’nin, Trump’ın sözde barış planını uygulamak ve Filistin amacını siyasi bir sorundan insani bir soruna dönüştürmek adına düzenledikleri bir komplodur.”