Hrant Dink Vakfının araştırması ile dört ayda bir yayınlanan Medyada Nefret Söylemi Ocak–Nisan 2018 raporu yayınlandı.
Dört aylık dönemde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 2265 köşe yazısı ve haber tespit edildi.
Hakkında en çok nefret söylemi üretilen 15 grup arasında ilk sırada Ermeniler yer alırken, ikinci Yahudiler, üçüncü Yunanlar oldu. Ermeniler hakkında toplam 671 yazı yer alırken, Yahudilerle ilgili içeriğin sayısı da 427’ye ulaştı.
Medyada Nefret Söyleminin son raporu yayımlandı
Hrant Dink Vakfının araştırması ile dört ayda bir yayınlanan Medyada Nefret Söylemi Ocak – Nisan 2018 raporu yayınlandı.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, 2018 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarını kapsayan dört aylık döneminde ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 2265 köşe yazısı ve haber tespit edildi. 105 yayında, birden fazla gruba yönelik farklı kategorilerde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 2370 yazıya ulaşıldı. İncelenen tüm yazılarda 76 farklı grup hakkında 3076 adet nefret söylemi içeriği bulundu.
Hakkında en çok nefret söylemi üretilen 15 grup arasında ilk sırada Ermeniler yer alırken, ikinci Yahudiler, üçüncü Yunanlar oldu. Onları, Suriyeliler, Rumlar ve Hıristiyanlar takip etti. Ermeniler hakkında toplam 671 yazı yer alırken, Yahudilerle ilgili içeriğin sayısı da 427’ye ulaştı. Yahudilerle ilgili nefret söyleminin artışta olduğu dönemler ise İsrail’in gündemde olduğu dönemlerle paralellik gösterdi. İsrail’de Mescid-i Aksa’da yaşanan olaylar sırasında basındaki haberlerde, Yahudiler toplum olarak şiddetle özdeşleştirildi. İsrail, İsrail Devleti ve /veya İsrail ordusu kişi/kurumları ifade eden sözcüklerin kullanılması yerine Yahudi kimliğinin genelleme yapılarak kullanılmasıyla hedef gösterildi; Yahudi kimliği bir hakaret ifadesi olarak kullanıldı.
Sayılar daha detaylı olarak incelendiğinde, nefret söyleminde bulunan içeriklerin yüzde 41’i ulusal, yüzde 59’u yerel gazetelerde yer aldı. Toplam 39 ulusal gazete, 935 nefret söylemi içeriğine yer verirken, toplam 390 yerel gazetede 1330 yazı yer aldı. Ulusal gazetelerde ilk üç sırayı Yeni Akit, Milli Gazete ve Yeniçağ aldı.