Topuklu Ayakkabı Giymenin 15 Altın Kuralı

Sağlık
5 Eylül 2018 Çarşamba

Kadınların vazgeçilmezi topuklu ayakkabılar, hemen hemen her kadının dolabında yer alır. Ancak şık görünse de bu tür ayakkabılar ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bilinçli ayakkabı seçimi ise yaşam süreci içinde oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyebiliyor. Ayak sağlığı için, öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabılar seçmeye özen göstermek gerekiyor.

Ortopedi uzmanları topuklu ayakkabı seçimi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor:

λ Sağlık açısından en ideal ayakkabı yaklaşık 5 cm yüksekliğinde topuğu olandır. Ayakkabıyı, topuk yüksekliğinin yanı sıra ideal yapan özelliği ön kısmının parmakların rahat edebileceği genişlikte olmasıdır. 8 cm’den uzun topuklu, sivri uçlu bir ayakkabı ise uzun süreli kullanıldığında bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olur. 8 cm’den yüksek topuğu olan bir ayakkabı postürü bozarak dizlerin ve kalçanın hafif bükülmesine, belin öne doğru kamburlaşmasına ve belin normal olan çukurluğunun artmasına neden olur.

λ Sürekli topuklu ayakkabı giyme sonrasında ayak parmaklarında pençeleşme görülebilir. Pençeleşme sonucunda ayak parmak sırtlarının ayakkabıyla çok sık teması bu bölgelerde nasır oluşumuna yol açar. Önleri çok dar ayakkabılar ise başpatrmak çarpıklıklarını meydana getirir. Ayrıca ayağın önde sıkışması, parmakların dar bir alanda birbirlerine doğru itilmelerine neden olur ve parmak arasından geçen parmak sinirlerinin sıkışmasıyla sinir hasarına zemin hazırlar.

Topuklu ayakkabıyla da sağlıklı ayaklar mümkün…

1- Topuklu ayakkabılardan vazgeçemiyorsanız, ayağınıza uygun formda bir ayakkabı alın.

2- Öne doğru eğimi daha hafif, parmakları sıkıştırmayan modelleri seçin.

3- Basılan alan geniş olduğunda daha iyi denge sağlandığı için, kalın topuklu ayakkabıları almayı tercih edin.

4- Sol ve sağ ayağınız birbirinden farklıysa büyük ayağınızın rahat ettiği numarayı alın.

5- Topuklu ayakkabıyla bütün gün ayakta kalmamaya, aralarda oturmaya dikkat edin.

6- Ayaklarınızın daha rahat etmesi için ortopedik taban yerleştirin veya ayaklarınızın önüne veya arkasına silikon yastıkçıklar koyun.

7- Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin, farklı boyda topuklu ayakkabılar giymeyi tercih edin.

8- Topukların puntosu arttıkça rahatsızlık artar bu nedenle 7.5 cm’den yüksek topuklu ayakkabıların kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın.

9- Ayakta durduğunuzda postürünüzün nasıl olduğunun farkında olun. Omuzlarınızı kare pozisyona getirin, omurganızı uzatın ve ağırlığı her iki ayağa eşit dağıtın. Omuzlarınızı, kalçalarınız ve dizlerinizi bir hizada tutun.

10- Adım atarken yere ilk olarak topuklarınızın ardından da ayakucunun değmesini sağlayın.

11- Merdiven inerken topuk ve ayakucunuz aynı anda basacak şekilde inin, merdiven çıkarken de tüm ağırlığınızı ayakucunuza verin.

12- Çalışmadığınız günlerde maksimum 5 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı tercih edin.

13- Önü geniş ayakkabı ya da spor ayakkabı giyerek ayaklarınızın dinlenmesini sağlayın.

14- Yürüyüş, koşma gibi egzersizler yapın.

15- Yapılan egzersizlerde bacak arkası kaslarının gerildiği hareketlere yer verin.