13 Eylül 1993 yılında İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin ve Filistin Lideri Yaser Arafat tarihi bir anlaşmaya imza atmış, 1948’den beri süren çatışmaya son verecek bir planı onaylamıştı.
Avrupa’da dört yıl boyunca yapılan gizli görüşmelerin sonucu oluşan bu anlaşma ‘Oslo Günlükleri’ olarak belgeselleştirildi.
Ancak harcanan o kadar çabaya ve iyi niyete rağmen Oslo anlaşması İsrail ve Filistin’e barış getirmedi. Geçen 25 senede sadece İsrail-Filistin çatışması daha da karmaşık bir hale gelmedi, Filistin halkı kendi içinde de Gazze ve Batı Şeria olarak ikiye bölündü.
Belgesel olarak çekilen ve bazı bölümleri aktörler tarafından yeniden canlandıran Oslo Günlükleri, anlaşmanın yıldönümü olan 13 Eylül’de İsrail televizyonlarında yayınlanmaya başladı. Belgesel, 1991’de Madrid Konferansı sonrası başlayan ve 1996’da Netanyahu’nun seçilmesine kadar olan dönemde Avrupa’da yapılan gizli görüşmeleri yeniden canlandırmalar ile beyaz cama aktarıyor. Belgeselde ayrıca her iki taraftan görüşmeleri yapan kişiler ile olan mülakatlar da var.
Belgesel, 1996’da hayata veda eden İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile konu hakkında yapılan mülakattan kareleri de içeriyor. Oslo Günlükleri İsrail’in tecrübeli film yapımcısı Mor Loushy ve Daniel Sivan tarafından yapıldı. İkili 2015 yılında yaptıkları ‘Sansürlenmiş Sesler’ adlı filmde 1967 Altı Gün Savaşını belgeselleştirmişti.
Loushy ve Sivan basına film ile ilgili yaptıkları açıklamada Oslo’da İsrail ve Filistin’in barışa çok yakın olduklarını ancak ıskaladıklarını belirtti.