CI Contemporary İstanbul Sanat Fuarı, 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbullu sanat meraklılarına olduğu kadar uluslararası koleksiyonerlere de kapılarını açacak.
54’ü yurtdışından olmak üzere 83 galeri, 400’ü yabancı 650 sanatçının yaklaşık iki bin eserinin yer alacağı fuarın basın toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Fuarın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İcra Kurulu Üyesi Prof. Hasan Bülent Kahraman ve Direktör Kamiar Maleki’nin söz aldığı toplantıda, sanat etkinlikleri ve fuarların dünyadaki gelişiminden söz edildi. İki-üç güne sıkıştırılmış fuar ziyaretinden önce, bilmekte fayda olan notları derledik.
- Dünyada sanat satın alımı yapan insan sayısı 85 milyonu geçti. Online satın alışlar 5 milyar doların üzerine çıktı. Basın toplantısında ilk söz alan Ali Güreli bu rakamın katlanarak büyüyeceğine inanıyor.
- Dünyadaki bienal sayısı 235’in üzerinde. İstanbul Bienali de 1989 yılında 30. olarak başladı.
- Dünyadaki sanat fuarı sayısı 300’e yakın. CI Fuarının 13 yıl önce kapılarını ilk açtığında 21. fuar olduğu düşünülürse, sanat piyasasının ne kadar hızlı büyümekte olduğu da görülebilir.
- Dünyanın her yerinde, bütün ülkeler müze açmakta. Son 20 yılda açılan müze sayısı, ondan önceki 200 yılındakinden fazla. Bu müzeler, 2017 yılında bir milyon dolar ve üzeri değerdeki sanat eserlerinin yüzde 75’ini satın almış.
- Ancak, dünya genelinde sanat pazarı büyürken, sanat takvimi giderek küçülüyor. Programlar sürekli üst üste biniyor. Takvime yetişememek artık olağan bir hal.
- Bu yılın yenilikleri: Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığını yürüten Naci Ağbal, sanat eseri satışlarında, Mayıs 2018’de sanat eseri satışlarında KDV’nin yüzde 1’e indirileceğinin sözünü verdiği gibi sanat ve kültür ürünlerinin yurt dışına açılması ve dünyada büyüyen pazarda yer alabilmek adına sanat ürünlerinin ihracının desteklenmesi için Türkiye İhracatılar Birliğinde bunun bir tarifinin yapılması konusunda bir birlik ve içerisinde bir sanat komisyonu kuruldu. Bu sayede galeri ve çeşitli kurumların yurt dışı faaliyetlerinin tanıtım, sergi, fuar katılımı ve galeri açılmasında kira desteğine kadar önemli destekler oluşturulmakta. Bu sayede ülkemizde sanat piyasasının gelişmesine destek olunmakta.
- CI ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunun 34 yaş altında imiş.
- Sanata yatırım kendinize ve geleceğinize yatırımdır diyen Ali Güreli, ana sponsorlardan Akbank’ın verdiği sanat kredisini 50.000 TL’ye çıkardığını da ayrıca duyurdu. Bu sayede sanat alım gücünün geliştirilmesi hedeflenmekte.
- 18 Eylül tarihinde Soho Otel’de ‘CIf Dialogues’ adı altında bir günlük bir konferans planlandı. Tasarım, kültürel miras, teknoloji, inovasyon, sanat ve mimarlık ilişkisi ile kolleksiyonerlik temalarının ele alınacağı konferanslarda farklı ülkelerde önemli bilim kültür, sanat insanı ve profesyonelleri konuşmacı olarak dinlemek mümkün.
- Ayrıca Sofa Otel’de Murat Akagündüz Sergisi bir ay boyunca gezilebilir.
Sanat piyasasının ekonomik yönünü bu şekilde özetleyen Ali Güreli’den sonra söz alan Hasan Bülent Kahraman, 2018 fuarının sorgulamaları hakkında bilgi verdi.
- “2018 fuarına hazırlarken üzerinde en çok durulan temel olgulardan birisi post küreselleşme ve bunun sanat üzerindeki etkileri. Sanatın hiç bir dönemde görmediğimiz ölçüde politikleşmesi 1989 sonrasında küreselleşme döneminde ortaya çıktı. Ancak dünya son birkaç yıldır ve özellikle 2018 yılında, 2019 eşiğinde, küreselleşmenin ivmesine tanıklık ediyor. On yıllar sonra farklı boyutlarını göreceğim bir olgu. Bu dönem iki farklı kavramla ifade edilebilir. Post kavramı. Yani son kavramı. Post-Brexit, post-post soğuk savaş, Port-Trump döneminde yaşıyoruz” diyerek devam eden Hasan Bülent Kahraman, kısa bir dönem sonra da Post globalizasyon döneminde yaşayacağımıza dikkat çekti. Küreselleşmenin öne çıkardığı bütün olguların geri gitmesi, yeniden etnik temeldeki siyasetlerin öne çıktığı, milliyetçi dalgaların öne çıkmaya başladığı bu dönemde, Avrupa tamamen bu dalgaya kendisini kaptırmış durumda, şimdi hiç tahayyül edilemeyecek bir şekilde sağ iktidarların milliyetçi hareketlerin yükselişini görüyoruz. Post-küreselleşme güncel sanatın tükenişini mi getirecek?
- Bugünkü sanat yapıtı size sorunu unutturmaz, sizin o sorunu kendi bünyenizde gerçeklemenizi, onunla yüzleşmenizi, onunla hesaplaşmanızı sağlar ve oradan nasıl daha iyi bir dünya çıkarabileceğimizi kendimize sorup, buna bir cevap üretmemizi sağlar. Daha iyi bir dünyanın, daha kalıcı ve insanlar üstüne oturmuş bir dünyanın bugün dışlamaya ve bugün dünyanın üstüne oturmuş olduğu fobia/korku kavramının ortadan kalkmasına imkân sağlar. Korkular, endişeler, tedirginlikler, gerilimler, çatışmalar dünyasında her tarafı kana boyanmış, belki de üçüncü dünya savaşını yaşadığımız bu dünyada sanat hâlâ daha insancıl daha olumlu değerler üstüne oluşturulmuş bir fuar olarak tanımladı.
Toplantıda en son söz alan Direktör Kamiar Maleki de geçen yılla kıyaslandığında uluslararası VIP’lerin iki katından fazlası bu yıl katılımlarını onayladığını belirterek, uluslararası sanat dünyasını bir şehre çekmenin şehirde ekonomik katkılarını dile getirerek, tüm şehirde etkileyici etkinlikler de düzenleneceğini vurguladı. Bu etkinlikler arasında önemli bir fotoğrafçılık ödülü olan Prix Pictet 20 Eylül’de Karaköy’de Global Art Center’da bir sergi ile sanatseverlerin ziyaretine açılacak. Ayrıca çocuklara yönelik yaratıcı etkinliklerin yer alacağı fuar, 20-23 Eylül arasında ziyaret edilebilir.