2018 Nobel Fizik Ödülü lazer fiziğinde çığır açıcı icatlarıyla Arthur Ashkin ile ekip olan Gérard Mourou ve Donna Strickland arasında ikiye bölündü.
Artur Ashkin, optik cımbız ve biyolojik sistemlerde bu cımbızın kullanımı konusunda; Mourou ve öğrencisi Strickland ise yüksek yoğunlukta,ultra kısa aralıklı optik titreşimler konusundaki buluşları sayesinde ödüle hak kazandı.
Nobel Ödülünü kazanan en yaşlı insan unvanı kazanan Ashkin, 1922 yılında ABD'nin New York kentinde Yahudi bir ailede dünyaya geldi. Ashkin parçacık, atom, virüs ve diğer mikroskobik ölçekte yaşayan organizmaları lazer ışını ile tutan cımbızı icat etti. Böylece Ashkin, bilim kurgu filmlerindeki gibi ışığın radyasyon basıncıyla fiziksel objelerin yerini değiştirmeyi, onları iterek ışının merkezine toplamayı ve orada tutmayı başardı. 1987’de cımbızla ilk kez yaşayan bir bakteriyi ona zarar vermeden yakaladı. Bu sistem şimdi yaşamın nasıl işlediğini çözmek için kullanılıyor.
Ödülün diğer sahipleri Fransız Mourou ve Kanadalı Strickland 1985’de yazdıkları ortak tez ile yüksek yoğunluklu, çok kısa aralıklı optik titreşimlerin çok küçük nesnelerin ve çok hızlı süreçlerin araştırılabilmesini sağladı. Bu icatları özellikle gözlerde lazer ameliyatlarında kullanılıyor. Donna Strickland, Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan üçüncü kadın oldu.