Arşiv Holokost öncesi Avrupa Yahudi hayatına şahitlik ediyor.
Yahudi asıllı fotoğrafçı Roman Vishniac’ın 6500 baskı, 10 bin slayt, 40 negatif albümü, 20 bin kontak baskı, 1500 bilimsel baskı, 400 ses-görüntü kaydından oluşan arşivi, özellikle Holokost öncesi Avrupa’daki Yahudi hayatını gözler önüne sermesi açısından aynı zamanda tarihi bir kanıt.
Dev arşivin üniversite aktifleri arasına girmesi, resmen The Magnes Collection of Jewish Art and Life kurumu tarafından açıklandı. Açıklamaya göre arşiv halihazırdaki sahibi; ünlü fotoğrafçının 92 yaşındaki kızı Mara Vishniac Kohn ve çocukları Naomi Schiff ile Ben Schiff tarafından üniversiteye bağışlandı.
Kohn, amacının, bugünkü ve gelecek kuşakların bir zamanlar Avrupa’da Yahudilerin nasıl bir hayata sahip olduklarını, Nazilerin neyi yok etiğini görmesi için, bir daha da Avrupa’da insanların ölmemesi olduğunu belirtti.
Koleksiyon şimdiye kadar geçici olarak New York Uluslararası Fotoğraf Merkezi Derneğinin arşivinde tutuluyordu. 1990 yılında hayata veda eden Vishniac, 1983 yılında Kaybolmuş Dünya adlı fotoğraf kitabında 1930’larda Nazizm’in gölgesinde Avrupa’da kaybolan Yahudi hayatını sunmuştu.
Rus asıllı Vishniac 1930’lu yıllarda Amerikan Birleşik Yahudi Yardım Komitesinin sorumluluğunda Avrupa’da fotoğraf muhabiri olarak çalışmış, ardından yine ABD’li Yahudilerin yardımı ile Nazilerden kaçıp ABD’ye yerleşmişti.