Güney Amerikalı mülteciler Nazilerden kaçan Yahudilere benzetildi

ABD’de ara seçimlerde Temsilciler Meclisine seçilen 435 kanun yapıcıdan biri olan Meksika asıllı Alexandria Ocasio-Cortez, ABD-Meksika sınırında biriken ve ABD’ye göçmen statüsü ile girmek isteyen Orta Amerika mültecilerini, 1930’larda Nazilerden kaçan ve Yeni Dünya’ya sığınmak isteyen Yahudilere benzetti.

Dünya
27 Kasım 2018 Salı

29 yaşındaki sosyalist görüşlü Demokrat Cortez’in sözleri şöyleydi:

“Mülteci olarak değerlendirilmeyi istemek, göçmen statüsü talep etmek bir suç değil. Bu durum ne 1930’larda Nazilerden kaçan Yahudiler, ne  de Rwanda’da ölümden kaçan aileler için bir suç teşkil ediyordu. Suriye’den iç savaştan kaçanlar da bir suç işlemedi ve bugün Orta Amerika’daki şiddetten kaçan aileler de suçlu değil, onlar sadece mülteci…”

Cortez bu mesajı Twitter’da göçmen bir kadının iki küçük çocuğunu göz yaşartıcı gazdan korumasını gösteren bir fotoğraf ile paylaştı.

Meksika- ABD sınırında bekleyen yüzlerce göçmenin üstüne Meksika polisi tarafından göz yaşartıcı gaz sıkılmış ve kalabalığın sınıra ilerlemesi engellenmişti.

Benzetmeye Yahudi çevrelerden ve siyaset sahnesinden cevap gecikmedi.

Cumhuriyetçi Güney Caroline Senatörü  Lindsey Graham, Cortez’in benzetmesine şöyle cevap verdi: “Kendisine Washington’daki Holokost Müzesini ziyaret etmesini tavsiye ediyorum. Sanırım bu ziyaret sayın Cortez’in,  Tijuana’daki bir göçmen  karavanı ile Holokost arasındaki farkı anlamasına yardımcı olur.”

Cortez’in açıklamasına Amerikan Holokost Müzesi’nden de bir cevap geldi. Ancak müze sözcüsü, Cortez’in benzetmesine çok karşı bir tavır içinde değildi…

Açıklama şöyle: “Savaştaki Yahudi göçmenlerin durumu ile bugünkü göçmen krizini karşılaştırmak tamamen yanlış değildir, ancak her iki durumdaki mültecilerin kaçtığı katliam ve baskının çapı düşünüldüğünde fark aşikardır. 

Biz 2015 ve 2017’de yaptığımız açıklamalarımızda 1930’larda ABD’nin Yahudi göçmenleri reddetmiş olmasının nelere mal olduğunu belirtmiştik. Müze olarak halihazırda dünyada meydana gelen mülteci krizleri konusunda endişeliyiz. 1930 ve 1940’larda ABD dünyanın birçok ülkesinin yaptığı gibi, siyasi, ekonomik  ve ulusal güvenlik sebebi ile binlerce Yahudi mülteciyi reddetmişti.”