Antisemitizmle mücadelede tek yol eğitim

Uluslarası Holokost Anma İttifakı (IHRA) Genel Kurulu, 29 Kasım’da İtalya’da gerçekleşti. Holokost’un güncel politikada gündemde tutulmasını tartışmak için düzenlenen toplantıya üye ve gözlemci ülkelerden, 200’ün üzerinde uzman ve hükümet temsilcisi katıldı.

Dünya
5 Aralık 2018 Çarşamba

“Soykırım’da kimsenin eli temiz değil”

  IHRA’nın Onursal Başkanı Prof. Yehuda Bauer, video mesajıyla katıldığı genel kurulda günümüzdeki sorunun Holokost inkârı değil, Holokost’un tahrif edilmesi, çarpıtılması olduğunu belirtti. Prof. Bauer’in şu cümlesi ise akıllara kazındı: “II. Dünya Savaşı’nda hiç kimsenin eli temiz değildir.”

IHRA’nın antisemitizm tanımı

  32 üye ülkenin neredeyse tamamı, ülke raporlarında, artan antisemitizme dikkat çekti. Antisemitizmin özellikle sosyal medyada zirve yaptığını belirten üyeler, çözüm için ‘eğitim’ dediler. IHRA’nın antisemitizm tanımının, ülkelerin eğitim müfredatında mutlaka yer alması gerektiği ifade edildi. 

Türkiye hâlâ gözlemci

 Türkiye, 2008’den beri  organizasyonda hâlâ 
 gözlemci statüsünde yer alıyor. Bu seneki Genel Kurul’a  Türkiye’yi temsilen Dışişlerinden Elçi  Mustafa Özcan ile Kâtip Onur Yay, Türk Yahudi Toplumu’ndan  da Metin Delevi, İzak Kolman ve Deniz Saporta katıldı.

 

Uluslarası Holokost Anma İttifakı (The International Holocaust Remembrance Alliance –IHRA) Yarı-Yıl Genel Kurulu, 29 Kasım tarihinde İtalya’nın Ferrara şehrinde gerçekleşti. İtalya’nın dönem başkanlığında gerçekleşen toplantıya, üye ve gözlemci ülkelerden 200’den fazla uzman ve hükümet temsilcisi katıldı. Holokost’un güncel politikada gündemde tutulmasını tartışmak için gerçekleştirilen toplantıya, Sandro De Barnardin başkanlık etti.

IHRA’nın Onursal Başkanı Prof. Yehuda Bauer, yayınlanan video mesajında, günümüzdeki sorunun Holokost inkârı değil, Holokost’un tahrif edilmesi, çarpıtılması olduğunu belirtti. “Holokost’un tarihi kayıtlarını korumak için inanılmaz bir sorumluluğumuz var” diyen Prof. Bauer, “Bu sorumluluk hem kendimize, hem geleceğimize, hem de çocuklarımıza” vurgusunu yaptı. Prof. Bauer’in şu cümlesi ise akıllara kazındı: “II. Dünya Savaşı’nda hiç kimsenin eli temiz değildir.”

Toplantıda yer alan 32 üye ülkenin neredeyse tamamı, ülke raporlarında artan antisemitizme dikkat çekti. Antisemitizmin özellikle sosyal medyada zirve yaptığına dikkat çeken üyeler, çözüm için ‘eğitim’ dediler. IHRA’nın antisemitizm tanımının, ülkelerin eğitim müfredatında mutlaka yer alması gerektiği ifade edildi.

Genel Kurul’da, İspanya 600, Bulgaristan ise 100 kadar akademisyeni eğitim amacıyla Kudüs’teki Yad Vaşem Soykırım Müzesine gönderdiklerini açıkladı. Bu kadrolar, ülkelerine dönüşte, kendi meslektaşlarının eğitiminde sorumlu olacak.

Genel Kurul’da ayrıca, Bulgaristan’ın tam üyeliğe geçişi de kabul edildi. Bulgaristan, böylece IHRA’daki ‘liason’ üye statüsünü tam üyeliğe yükselterek, kurumun 32. üyesi oldu. Sofya yönetimi, ülke raporunda, Yad Vaşem’e gönderdikleri 100 eğitmenle birlikte, müfredatlarında Holokost eğitimi konusunda köklü yeniliklerin adımını attıklarını duyurdu. Toplantıda ayrıca, Portekiz’in de, üyelik sürecinde ‘liason’ statüsüne ulaştığı açıklandı.

Genel Kurul toplantısına Türkiye’den Elçi Mustafa Özcan ve Katip Onur Yay katıldı. Türk Yahudi Toplumunu temsilen de Metin Delevi, İzak Kolman ve Deniz Saporta, toplantıda hazır bulundu. Türkiye, 2008’den beri IHRA’nın gözlemci üyeleri arasında yer alıyor.