Hanuka’nın ışığı Nişantaşı’nda yandı

Hanuka Bayramı, dördüncü kez açık havada kutlandı. Nişantaşı Sanat Parkındaki coşkulu kutlama, geniş katılımla gerçekleşti. Bayramın son gecesinde sekiz mum, belediye başkanları, ruhani liderler, öğrenciler, sanatçılar ve toplumun her kesimden katılımcıların birlikteliği ile yakıldı.

Virna BANASTEY Toplum
12 Aralık 2018 Çarşamba

 

“Şişli farklı inançların kardeşçe yaşadığı bir yer”

  Etkinliğin ev sahipliğini yapan Şişli Belediyesinin Başkanı Hayri İnönü, “Şişli tarihi çok eski olmasa da camisi, sinagogu, kiliseleri ile birçok farklı inancın bir arada kardeşçe yaşadığı bir yer. Şimdiye kadar böyleydi. Bundan sonra da öyle olmaya devam edecek” dedi.

“Işığımızı sokağa taşımazsak karanlıkta kalırız”

  Türkiye Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh konuşmasında, “Kutlamamızı sizlerin de katılımıyla sokaklara getirdik. Çünkü ışığımızı sokağa taşıdığımız zaman hem fark ederiz hem de fark ediliriz. Işığımızı sokağa taşımazsak, karanlığın içinde kalırız” dedi.

  Türk Hahambaşı Rav İsak Haleva da, “Bu tablo, birlik ve beraberlik tablosu olarak bir numune olsun” dedi.

İzzet Bana yönetimindeki Nes Korosu ile solist Cenk Rofe’nin eşsiz şarkılarıyla renklenen geceye, katılım yoğun oldu. Hanuka Bayramı, bu etkinlikle dördüncü kez açık havada kutlanmış oldu.

Kutlamada açılış konuşmasını Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yaptı. İnönü, etkinliğin ev sahipliği için Şişli Belediyesini seçtiklerinden dolayı Türkiye Yahudi Toplumuna teşekkürlerini iletti. İnönü, “Şişli tarihi çok eski olmasa da camisi, sinagogu, kiliseleri ile birçok farklı inancın bir arada kardeşçe yaşadığı bir yer. Şimdiye kadar böyleydi. Bundan sonra da öyle olmaya devam edecek. Biz aslında farklılık diyoruz ama farklılıklarımız yok. Ufak tefek farklılıklarımız varsa da hepimiz biriz. Bu yıl yakacağımız Hanuka mumlarını tüm ülkemizi, bölgemizi ve dünyamızı sevgi, barış, kardeşlik ışığıyla aydınlatmasını diliyorum. Musevi kardeşlerimin bayramını candan kutluyorum” ifadelerini kullandı.

İnönü’nün ardından söz alan ise Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanlarından İshak İbrahimzadeh oldu. İbrahimzadeh, Hanuka’yı kutlamamızı sağlayan mucize kadar, mucizelerin günümüze kadar aktarılmasına yardımcı olanların da hatırlanması gerektiğini vurguladı. İbrahimzadeh, günümüzde karşılaştığımız nefrete mücadele adına da öğrencilerle birlikte bir mum yaktı ve şunları dile getirdi:

“Hanuka kutlamamızı sizlerin de katılımıyla sokaklara getirdik. Çünkü görüyoruz ki ışığımızı sokağa taşıdığımız zaman hem fark ederiz hem de fark ediliriz. Eğer fark ederken, fark etmeye zorlarsak veya ışığımızı sokağa taşımazsak, karanlığın içinde kalırız. Bugün dünyada, sokaklarda olan arbedelerin hepsini görebiliyoruz. Bunların önüne geçebilmek için ışığımızı, her ne olursa olsun, anlaşamasak da, anlaşamamakta anlaşmayı kendimize prensip edinerek, birlikte yürümeyi becerebilmeliyiz. O zaman bu mumun, bu ışığın bizlere verdiği anlamı hep beraber anlayabileceğiz.

Bu akşam burada Enka Vakfı Okulu Holokost eğitmeni ve çocukları ile Ulus Okulumuzun çocukları ile birlikte dokuzuncu mumu yakacağız. Ve böylece hepimiz hatırlayacağız ki bugün sosyal medyada, insanların ağzına düşmüş, Holokost-Nazizm kelimeleri, görüntüleri veya sloganları ile özdeşleştirmeye çalışan, kendi içindeki nefreti Holokost ve Hitler görüntüleriyle ifade etmeye çalışan insanlara hep beraber verebileceğimiz en iyi cevap, bu çocuklarımızın ta 2000 senedir yaşanan mucizeyi bizlere teslim etmesidir. Bizler de büyükler olarak onlara layık olarak, onlar için mucizeler yaratalım.”

Türk Hahambaşı Rav İsak Haleva da, “Muhteşem olan bu tablonun Türkiye’nin Akdeniz, Ege, Karadeniz, Marmara’sı gibi her bölgesine, dalgalarının bütün dünyaya ve okyanuslara dağılmasını temenni ediyorum. Bu tablo, birlik ve beraberlik tablosu olarak bir numune olsun” dedi.

Bayramın son gecesinde, sekiz mum, belediye başkanları, ruhani liderler, öğrenciler, sanatçılar, toplumun her kesimden katılımcıların birlikteliği ile yakıldı.

 

 

Hanuka Bayramı İstanbul'da böyle kutlandı:


Buzda Hanuka partisi

Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik ve eşi Chaya’nın geleneksel olarak verdikleri Buzda Hanuka partisinin yedincisi, 9 Aralık günü Metrocity İcessporto’da gerçekleşti.

Aşkenaz Kütüphanesi, bağışseverlerin desteği ve Leon Cibili’nin organizasyonu ile Hanuka Bayramının ışıklarını, anlamını, coşkusunu yansıtan, çocuklara yönelik tasarlanan Hanuka partisine, aralarında Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh, Ortaköy Rav Akaali Rav Naftali Haleva ve farklı kurum yöneticilerinin bulunduğu 500’den fazla davetli katıldı.

Etkinliğin başmisafirleri olan çocukları, dev şişme hanukiya ve dev sevivon karşıladı. Bunun yanında Hanukiya şeklinde led ışıklı kolyeler, çocukların neşeyle eve götürecekleri anlamlı anılardan biri oldu.

Leon Cibili organizasyonu ile titizlikle hazırlanan partinin lezzetli ikramları, bu yıl dönerli dürüm gibi çocukların kolayca yiyebilecekleri ve sonra hemen buz pistine dönebilecekleri şekilde düşünüldü. Poligon Reklamcılık’tan Gila Franses, davetin neşeli posterlerinin yapımını içtenlikle üstlenirken, gerek buz pistinde gerekse içerde ortama bayram havası veren tüm coşkulu ve neşeli müzikler, Mix Music ekibi tarafından sağlandı.

Buzda Hanuka etkinliğinde, sabah tefilin takmaya vakit bulamayan misafirler, bu mitsvayı burada yerine getirme fırsatı buldular.

Daha sonra Rav Naftali Haleva, mumları yakarken, Hanuka’nın genel anlamı ve mesajları hakkında değerli bilgiler paylaştı.

Rav Chitrik de Hanuka ışıklarının derin anlamına dikkat çekti ve şunları dedi: “Sekizinci mumu yaktık. Karanlıkta renkleri seçemediğinizi hiç fark ettiğiniz oldu mu? Nesneleri birbirinden ayırt edemediğimiz zamanlarda ışık yakarız. Hanuka veya Işıklar Bayramı’nın özü de budur. Bir zamanlar, bizim başkaları gibi görünmemizi, onlar gibi davranmamızı, onların yedikleri yemekleri yememizi, onların dilini konuşmamızı istediler. Bu durum bizim için tam bir karanlıktı. Belki de Yahudi tarihinde o dönem karanlık çağın ta kendisiydi.

Yalnızca davulların seslendirdiği bir senfoni veya tek bir rengin yer aldığı bir resim olabilir mi? İşte bu dönemin, gecenin zifiri karanlığından hiç bir farkı yoktu. Sonra, ilkbahar gelip güneş ışıldamaya başlayınca çiçeklerin güzel renkleri ortaya çıktı. Benzersiz olanın güzelliği de aydınlık olunca anlaşıldı. İşte bu, Makabilerin ruhani ve dini özgürlükleri için verdiği mücadeleydi. Bunlar, Hanuka’nın ışıklarıdır, ayağa kalkıp ‘Ben neysem oyum’ deme cesaretidir. Yahudi olduğumuzu gururla beyan edebilme yeteneğidir. Tanrı’nın görüntüsünde yaratılan her canlının üzerinde parlayan ışık, farklılıkların yok olması değil birlikte var olması içindir. Tanrı’nın yarattıklarının güzelliği bir senfoni veya renklerle bezenmiş bir resmi andırır. İşte bu Hanuka’nın ışığıdır.

Dileğimiz ve duamız, Tora’nın ışığının her birimizi tek tek aydınlatması, benzersizliğimizi ortaya çıkarması, yaşamlarımıza odaklanarak bize yol göstermesidir. Böylece biz de, yaşamlarımızı diğer milletlere ışık tutarak yaşayabiliriz.”

 

GKD’de Hanuka’nın son gecesi coşku ile kutlandı

7’den 77’ye büyük bir katılımın olduğu gece, ikramlar ve çocukların atık materyallerden yaptıkları, el emeklerini projeye dönüştüren hanukiyaların sergilenmesi ile başladı.

Faaliyet, büyüklerin sohbet ve eski günleri anarak dernek hikâyelerini anlatmaya başlaması, çocukların ise sufganiyot süsleme, tahta Hanuka objeleri boyama ve çeşitli aktivitelerle devam etti. Rav Mendy Porush’un, Hanuka’nın hikâyesini anlatması ve sorulara cevap vermesi günün anlam ve önemini pekiştirdi. Sorularına cevap bulan katılımcılar bilgilerini geliştirdi.

Mumlarının yakılmasına geçilmeden önce Rav Yeuda Adoni çocuklara sevivonun hikâyesini anlattı. Çocukların mumları yakmak için adeta birbirleri ile yarışırken, yakılan her mum huzur ve mutluluk ışıkları yaktı. En büyük mucize olan çocuklarımızın bu görüntüsü Hanuka mucizesi ile birleşince yüzlerdeki tebessüm oldu. Rav Adoni de bu duygulu görüntüyü bir hikaye ile taçlandırdı. Anlattığı hikâye yüreklere dokunurken son cümleleri ise akıllarda kaldı: “Göztepe Kültür Derneği iyi ki var. Çocuklarımız burada benliklerini kazanıyor.”

Göztepe Kültür Derneği ekibi olarak tam da yapmak istediğimiz bu. Çocuklarımızın, gençlerimizin, büyüklerimizin bir arada olması ve keyifli vakitler geçirmesi. Birazcık bile başarabildiysek ne mutlu bize.

Hanuka kutlaması, katılımcılara sevivon dağıtılması ve dans ile son buldu.


Caddebostan Talmud Tora

Talmud Tora Caddebostan kuruluşunun 87. yılını coşkuyla kutladı. Her sene Hanuka Bayramı’yla birlikte kuruluş yıldönümünü de kutlayan Talmud Tora Caddebostan bu sene bayramı anlatan Türkçe şarkılar ve danslarla güne damgasını vurdu.

Girişte yapboz parçaları dağıtılarak çocukların resimlerinden oluşan dev hanukiya yapbozunu tamamlamaları istendi. Bütünün bir parçası olduklarını hissetmeleri istenen misafirler ortaya çıkan görüntüden çok etkilendi.

Talmud Tora Keren Şemeş Grubunun üstlendiği programda gün Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Başkanı Eli Arditi adına Serena Abudara, Talmud Tora Genel Başkanı İzzet Barokas ve Talmud Tora Caddebostan Başkanı Berta Banana adına Treysi Aşkın’ın yaptığı konuşmalarla başladı. Berta Banana konuşmasında Talmud Tora öğretmen ve öğrencilerini eski zamandaki mum yakıcılara benzeterek “Tora’da, insan ruhu Tanrı’nın mumudur yazar. Aynı zamanda mitsva mum, Tora da ışıktır yazar. Talmud Tora, çocukların ruhundaki Musevilik ışığını Tora ve mitsvaların yardımıyla yakmaya çalışır. Yahudi ruhu tutuşmaya hazır bekler her zaman. Bazen bu çok kolay olur, bazense çölde veya denizdeki lambalara benzer. Biri ona, kendi konforunu bırakıp erişmeli ve o lambaları yakmaya çalışmalıdır. Talmud Tora olarak ana amacımız budur” dedi. Banana konuşmasında Hanuka’nın tarihçesine de değindi ve mesajını şöyle iletti: “Hanuka Bayramı bize 2100 yıldan daha öncesinde askeri olarak zayıf ama maneviyatı çok güçlü Yahudilerin kaba ve imanı olmayan düşmanlar tarafından Bet Amikdaş’ın yıkılmasını önleyemediklerini ve Musevi halkını karanlığa gömmek istediklerini hatırlatır. Mucizevi zafer olarak sekiz gün yanan yağ ile o günlerden bu güne her sene hanukiyamızı yakarız. Hanukiya’yı yakmak aynı zamanda özgürlüğümüzün sembolü, zaferimizin kanıtı,  karanlıktan aydınlığa geçişimizdir. Unutmayalım ki ufacık bir ışık bile karanlığı yok eder. Hanuka Bayramı bize aydınlanmanın önce evde başladığını açık biçimde gösterir. Kişinin kendi içinde ve ailesinde, Tora ve mitsvaları uyguladıkça Hanuka ışıkları da daha güçlü yanacaktır. Hanuka ışıkları evdekilerin yanında dışarda hangi sebeple olursa olsun karanlıkta olanlara da ışık getirir.

Hanuka ışıklarının bu seneki mesajı hepimizin hayatını, ulusumuzu daha da aydınlığa taşımak olsun. Tanrı hepimizi birer ışık yakıcı olarak atasın.”

Hanukiyanın yakılmasının ardından Minix Anaokulu öğrencileri eğlenceli şarkılarıyla güne katkıda bulundu. Sırasıyla Haham Akaal Rav Adoni, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmalarıyla günün anlam ve önemini anlattılar. Hahambaşı Rav Haleva, Hanuka’nın çıkış yerini, anlamını ve iletmek istediği mesajları her zaman olduğu gibi kolay anlaşılır şekilde dile getirdi. 

Tören, Hazan Yasef Biçim’in, dinleyenlerin içine işleyen derin sesiyle okuduğu Anoten duasıyla son buldu.

 

Hasköy Sinagogu

Hasköy Sinagogunda yoğun katılımlı Roş Hodeş tefilası ile Hanuka coşkusu yaşandı. Sabah tefilasına katılanlar arasında Türk Yahudi Toplumu Hahambaşısı Rav İsak Haleva’nın yanı sıra Türk Yahudi Toplumu’nu temsilen Eş Başkan Erol Kohen, Cemaat Vakıfları Temsilcisi Moris Levi ve Josef Nasi de bulunmaktaydı. Dua sonrası seudada, başkan ve yöneticiler topluma birlik mesajı verdiler, bu kutlamaların tarihi sinagoglarımızda yaşatılmasının önemini belirttiler.

 

 

Golden Age

5 Aralık günü Golden Age Dostları, Hanuka Bayramını Ortaköy Sinagogunda kutladı. Golden Age Hanımları eşliğinde mekâna gelen katılımcılar kendileri için hazırlanan masalarda yerlerini aldılar.

Golden Age Komisyonu Başkanı Sara Hazak, tüm katılımcıların Hanuka Bayramı’nı kutladı ve Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı mikrofona davet etti.

Hahambaşı, Hanuka’nın nedeni, önemi ve geleneğin nasıl oluştuğu ile ilgili bir konuşma yaptı ve katılımcılar ile birlikte hanukiyalar yakıldı.

Zelda-Hayim Aktel’in davetlisi katılımcılar hazırlanan öğlen yemeğini yedi. Erol Esken ve ekibinin verdiği müzik ziyafetine şarkılar söyleyip eşlik edildi.

Günün sonunda dağıtılan sufganiyotlarla geniş bir ailenin bir araya gelmesiyle daha anlamlı hale gelen bir bayram etkinliği daha herkesin memnuniyetiyle sona erdi. 

Şişli Talmud Tora

8 Aralık günü Şişli Beth İsrael Sinagogunda yapılan Şişli Talmud Tora çocuklarının geleneksel Hanuka gösterisi Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla kutlandı. Bu vesileyle tüm yahidler, anne ve babaların katıldığı ve ilgiyle izledikleri kutlamada Hanuka Bayramı’nın anlam ve önemi vurgulanmış oldu.

Törenden önce sabah tüm duaları Talmud Tora çocukları okudu. Zemirotlar Alvin Levi, Mert Tastasa, Daniel Gabay, Albert Tovim, Yoel Tovim, Berti Kohen, Şahrit; Eran Levi, Mikets Peraşası Mert Nahmias, Musaf Lemi Berker tarafından okundu.

Şişli Talmud Tora Çocuk Korosu, şef Yener Biçaçi ile bazı şarkıları yeni versiyonlarıyla seslendirdi. Gilda Palti, Layza Albukrek ve Alitsa Edili ‘Makabiler’ adlı şiiri okudular. Talmud Tora minikler grubundan ‘Sevivon Misken’ adlı şarkılı gösteride anlatıcı Alitsa Edili, minik sevivon İsaac Edili, David rolünü Mert Tastasa, çocuklar Lavi Kutiel, Can Moti Nahmias, Alya Tastasa, Selim Kohen, Yael Moreno, Deni Sezer ve Cem Biner paylaştılar.  ‘Hanna ve Yedi Oğlunun Hikâyesi’ adlı piyesi Layza Albukrek sundu. Vera Kutiel, Alvin Levi, Alitsa Edili, Gilda Palti, İsaac Edili, Yoel Tovim, Mordo Bahar, Daniel Gabay, Albert Tovim, Can Özsezikli ile Berti Kohen büyük alkış aldı.

Gençlik Korosunun seslendirdiği şarkının ardından Hahambaşı Rav İsak Haleva Hanuka ışığını ve mucizelerini vurguladı. Kapanışta Layza Albukrek ile Daniel Gabay etkili performanslarıyla dikkat çektiler. Törenden sonra tüm çocuklara ödüller verildi.

 

 

Şaar Aşamayim

2 Aralık Pazar günü Şaar Aşamayim Sinagogunda ailelerin birlikte keyifli zaman geçirdiği bir etkinlik gerçekleşti. Yaklaşık 170 kişinin katıldığı organizasyon İzzet Barokas önderliğinde Talmud Tora tarafından hayata geçirildi. Keyifli ikramlar ve renkli hediyelerin eşliğinde, çocuklara birçok faaliyet sunuldu. Bu faaliyetlerde öğretmenler Rakel Benkandiyoti, Cefri Beharti, Loni Beharti, Alvi Yeşil, Estella Gabay, Erel Kantar, Yoel Ovadya, Larisa Saduk, Selin Saduk, yardımcı veliler Viki Benkandiyoti, Gila Abenhabin ve Eslin Barokas çocukların mutlu bir şekilde zaman geçirmesi için emek harcadılar. Etkinlik hanukiyanın ilk mumunun hep birlikte yakılması ile tamamlandı.

3 Aralık akşamı ise Rav İsak Alaluf’un ‘Her insan bir ışıktır’ isimli Tora sohbeti gerçekleşti. Rav Alaluf’un Hanuka’nın ışığı ve mucizelerine dair bilgilendirdiği keyifli toplantı ikramlarla başladı. Hep birlikte, aile sofraları tadında yaşanan sohbetleri Rav Alaluf’un dersi takip etti. Gece hep birlikte hanukiyanın yakılmasıyla tamamlandı.