Diş sağlığımızı korumak için neler yapmamız gerektiğini, kullandığımız ürünlerde nelere dikkat etmemiz gerektiğini DentaVit Sağlık Ürünleri ve R.O.C.S Kurumsal İletişim Yöneticisi Betül Özberk’ten dinledik.
Diş sağlığının korunmasında diş macununun yeri nedir?
Neredeyse tüm diş sağlığı sorunlarının ana nedeni diş plağı denilen, bakterilerin ve yemek artıklarının oluşturduğu ince, saydam bir film tabakasıdır. Diş çürükleri, diş eti iltihabı, ağız kokusu, diş hassasiyeti, dişteki renklenme gibi sorunların ana nedeni yeteri kadar temizlenemeyen diş plağıdır. Diş macunun en önemli rolü de ağzımızda oluşan ve diş sağlığında en önemli risk kaynağı olan diş plağını önlemektir.
Örneğin R.O.C.S. diş macunlarındaki bitkisel Bromelin enzimi, diş plağının dişe yapışmasını engeller, bu sayede diş fırçasının temas etmediği yüzeylere bile etki ederek bakteri plağını çözerek temizler. Diğer etken madde olan huş ağacı kökenli Ksilitol, diş plağında yer alan bakterilerin sindiremediği bir maddedir. Diş macunlarında kullanıldığında ise bakteri plağını yüzde 80’e kadar azaltır.
Diş macunu kullanarak diş minesini, dişin yapıtaşı olan mineraller ile beslemek de çok önemli. Diş minesine sağlamlığını ve beyaz görünümünü veren mineraller, zamanla erozyona uğrayarak azalır. R.O.C.S. gibi ürünlerde yer alan kalsiyum, magnezyum ve fosfat mineralleri diş minesini besleyerek dayanıklılığını artırır ve rengini düzeltir.
Özetle iyi seçilmiş diş macunu, doğru diş fırçalama tekniği ile düzenli kullanıldığında ağız sağlığını korumada çok etkilidir.
Diş fırçasının yapısı neden önemlidir?
Diş fırçasının iki temel görevi vardır: İlki diş yüzeylerine yapışmış diş plağını süpürerek temizlemek, ikincisi ise diş etlerine masaj yaparak buradaki kan dolaşımını artırarak diş eti sağlığını korumaktır. Bu iki görevi yerine getiren ise diş fırçasının kıl bölümüdür. Fırçanın kılları daha sık olduğunda temizleme ve masaj yapma özelliği daha yüksek olur. Diş fırçası kıllarının uçları mutlaka pürüzsüz ve cilalı olmalı. Cilalanmamış kıl uçları narin diş eti dokularına zarar verebilir, diş minesini çizebilir veya aşındırabilir. Diş fırçası uzun süreli kullanıldığında fırça uçları pürüzsüzlüğünü kaybedeceğinden iki ayda bir değiştirmek önemlidir.
Kendimize uygun diş fırçasını nasıl belirleyebiliriz?
Fırça seçiminde ağız sağlığı ihtiyaçları öncelik verilmelidir. Eğer diş eti iltihabı veya diş hassasiyeti sorunlarınız varsa yumuşak kıllı ve kıl sayısı daha yüksek olan modeller tercih edilmeli. R.O.C.S. PRO serisi 5940 adet ekstra ince ve yumuşak kıl ile bu amaç için üretildi. Eğer beyazlık sizin için ön planda ise, orta sert veya sert kıllı diş fırçalarını kullanabilirsiniz. R.O.C.S. Black Edition bu amaçla tasarlandı. Bebek ve çocuk diş fırçaları ise mutlaka küçük başlı, sık kıl dokulu ve ekstra yumuşak olmalı.
Diş macunları kaliteli olmalı!
Konu çocuklar olduğunda, diş sağlığı daha hassas bir hal alıyor değil mi? Çocuklar için kullandığımız malzemelerde nelere dikkat etmek gerekiyor?
Öncelikle çocuğun diş macununu tükürmeyi öğrenip öğrenmediğine dikkat etmek gerekir. Eğer çocuk dişlerini fırçaladıktan sonra tükürmeyi başarabiliyorsa, az miktarda florür içeren diş macunları diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Ancak eğer çocuk diş macununu henüz tam tüküremiyor, bir miktarını yutuyorsa mutlaka florürsüz diş macunları tercih edilmeli.
Diş macunlarının genelinde köpürtücü olarak kullanılan ve dikkat edilmesi gereken diğer madde sodyum lauril sülfat (SLS)’dir. Bu deterjan kaynaklı suni köpürtücüler ağız kuruluğuna yol açabileceği gibi diş eti ve ağız mukozasına olumsuz etkileri olabilir. Diş macunu seçerken SLS de incelenmelidir.
Çocuk diş macunlarında özellikle olması gereken minerallerdir. Çocukların diş minesi tam olgunlaşmadığından kalsiyum, magnezyum, fosfat gibi mineraller diş minesini besler, direncini arttırarak güçlendirir.
Sonuç olarak, nasıl ki çocuklarımıza verdiğimiz gıdaların içeriğine ve doğallığına dikkat ediyorsak, diş macunlarının da yaklaşık yüzde 30’nun yutulduğunu göz önüne alarak kaliteli ve doğal maddelerle üretildiğine dikkat etmeliyiz.
Doğru diş fırçalama tekniği nasıl olmalı?
Öncelikle sert diş fırçalamamayı öğrenmemiz gerekiyor. Sert fırçalamak diş eti ve dokularımıza zarar verir. Dikkat etmemiz gereken diğer adım ise fırçayı dişlerimize dik değil 45 derecelik açı ile yerleştirmektir. Bu sayede daha etkili plak temizliği yapılabilir. Dişlerimizi aşağı yukarı veya sağa sola düz hareketler ile değil, dairesel hareketler ile fırçalamamız gerekiyor. Diş fırçamız en az 2-3 diş ile temas etmeli ve etkili plak temizliği için fırçanın yeri değişmeden en az 10 fırça hareketi yapılmalı. Sadece görünen dişleri değil, çiğneyici yüzeyleri, iç yüzeyini, hatta dilimizi bile fırçalamamamız gerekiyor. Günde en az iki kez diş fırçalamanın önemini de sanırım bilmeyen yoktur.
Türkiye’de temsil ettiğiniz R.O.C.S. markasından bahsedebilir misiniz?
R.O.C.S. 2011 yılından itibaren Türkiye pazarında yer alıyor. Formülleri İsviçre WDS Laboratuvarları kontrolünde geliştiriliyor. R.O.C.S. diğer markalardan farklı olarak ‘her yaş için farklı diş macunu’ konseptini takip eder. Markanın temel felsefesi, yaratıcılık ve uzmanlığını kullanarak klinik veriler ile kanıtlanmış yüksek etkili formüller yaratır. Ürünlerin formülleri 50’den fazla uluslararası patent ile belgelendi. Ürünler geliştirilirken yüksek seviyede diş ve diş minesi koruması sağlamak adına, enzim ve mineral kompleksleri formüllerde kullanıldı. Doğal kaynaklı BIO içerikler sayesinde çürük koruması en üst seviyededir.
Yüksek sıcaklıkta kaynatıldığında doğal içerikler etkilerini kaybederler. Bu sebeple R.O.C.S. düşük sıcaklıkta kaynatma teknolojisini geliştirerek doğal özlerin etkinliğini korumayı başardı. R.O.C.S. florür içermeyen ancak diş minesini güçlendiren formüller geliştirdi. Ürünler florüre alternatif olarak bioaktif kalsiyum, fosfat ve magnezyum mineral kompleksleri içerir.
Sosyal sorumluluk ile ilgili markanız neler yapıyor?
Geçtiğimiz sene başarılı bir sosyal sorumluluk projesine imza attık. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında birçok anaokulunu ziyaret ettik. Uzman diş hekimimiz MSc.Dt. Rozi Hara ile yaklaşık 700 çocuğumuzun diş taramalarını yaptık. Diş fırçalamanın önemine ve fırçalama tekniklerine dikkat çektik.