Erkek hakimiyetindeki bilgisayar pazarının öncüsü Evelyn Berezin, sekreterleri 50 yıl önce daktilonun zincirlerinden özgürleştiren isim olarak anılacak.
Rus Yahudi’si bir ailenin kızı olarak Bronx’ta dünyaya gelen ve bilgisayarlarda kullanılan Word programının temellerini atan Evelyn Berezin, 93 yaşında kan kanseri sebebiyle 8 Aralık’ta öldü. Yalnızca kelime işlemcisini icat etmekle kalmayan Berezin ayrıca bunu pazarlamak için 1969’da Redactron Corporation adında bir firma kurdu. Devrimsel nitelikte olan bu makineleri ilk kez üreten ve satan Long Island’daki şirket sektörde ilk start-up olarak tarihe geçti.
Makineler başta çok yer kaplıyor, yavaş işliyor ve gürültü çıkarıyordu. Fakat daktiloların tersine Berezin’in yazılımı metinde düzenleme, silme, kesme ve yapıştırma yapabiliyor, kopyalama özelliği ile sekreterlerin defalarca aynı belgeyi yazma zorunluluğunu da kaldırıyordu. Cihazda Berezin’in kendi üretimi olan 13 yarı iletken çip kullanılırken dönemin IBM (International Business Machines) bilgisayarları elektronik röle ve bantlara dayanıyordu. Çok geçmeden IBM bu teknolojiye yetişip 70 ve 80’lerde piyasayı ele geçirdi.
Redactron Corporation finansal sıkıntıdan dolayı 1976’da Burroughs Corp’a satıldı. Berezin, yeni şirkette kelime işlemcisi bölümünün başkanı olarak çalışmaya devam etti, daha sonra ise danışmanlık sektöründe kariyerini sürdürdü.
1972’de New York Times’ın iş sayfasında Berezin içi şu sözlere yer verilmişti: “Berezin, tatlı dilli, ciddi bir kişilik; bir sistem mühendisi gibi konuşuyor (zaten öyle), satış müdürü gibi davranıyor (zaten öyle) ve aynı zamanda teknolojik ürünlerin öncüsü (zaten öyle). Cinsiyetinin ne seviyede olursa olsun pek nadir temsil edildiği bilgisayar alanında üst düzey bir kadın.”
Berezin kariyeri boyunca, büyük silahların atış menzilinin hesaplanması, dergi dağıtımı, holdinglerin muhasebe kayıtları, banka işlemleri ve havayolları rezervasyon sistemleri için hedefe yönelik bilgisayar işlemcileri tasarladı.
2010’da İngiltere’de bir iş blogunda onun için “Berezin olmadan ne Bill Gates, ne Steve Jobs ne internet, ne Word, ne Excel sayfaları ne de iş hayatını 21. yüzyıla taşıyan herhangi bir ürün mümkün olurdu” sözlerine yer verildi.