Varşova Gettosu Ayaklanmasından hayatta kalan son savaşçı hayatını kaybetti

1943 yılında gerçekleşmiş Varşova Gettosu Ayaklanmasında rol almış, hayatta kalan son savaşçı Simcha Rotem, 94 yaşında hayata veda etti.

Dünya
26 Aralık 2018 Çarşamba

Kazik adıyla da bilinen Rotem, Polonya’nın başkentinden toplu sürgüne başlamalarının ardından Nazilere karşı ayaklanan Yahudi gerillalardan biriydi.

Rotem, cumartesi günü Kudüs’te hayatını kaybetti.

Rotem’in kaybı üzerine konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hikayesi ebediyen bizim insanlarımızla kalacak,” derken, İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de, “Her şey için teşekkürler Kazik. Her gün ‘insan’ olarak tanımlanmayı hak etmeyi deneyeceğimize söz veriyoruz” diye konuştu. 1939’da Naziler Polonya’yı işgal ettikleri sırada Rotem on beş yaşındaydı.

1942 yılında Varşova Gettosu Savaş Organizasyonu’na (ZOB) katıldığında Nazilerin silah gücü karşısında çaresiz hissettiğini paylaşan Rotem, 1943 yılı nisan ayında gettoda yaşayan Yahudilerin çoğunun ölmesi ve kalan binlercesinin de kamplara yollanması aşamasında ‘ne şekilde ölmek istediklerini seçmek için savaşanlara’ katılmaya karar verdiğini söylemişti.

2013 yılında verdiği bir röportajda Rotem, “Bugün hala bizlerin bir ayaklanma başlatma kararını alarak bir sürü insanın hayatlarını belki bir hafta, iki veya bir gün kısaltmaya hakkımız olup olmadığını düşünürüm” demişti.

Rotem, Polonyalı kanalizasyon işçilerinin yardımıyla kanalizasyonlardan geçerek şehrin etrafındaki ormanlara kaçarak saklanan ve bu şekilde hayatta kalmayı başaran onlarca kişiden biriydi.

Rotem, pek çok kimsenin ilerlemekte olan Sovyet Ordusu’nu yardım etmemekle ve altmış üç günlük isyan sonunda Nazilerin ayaklanmayı bastırmalarına engel olmamakla suçladığı, 1944 yılında Polonyalı direnişçilerle birlikte gerçekleştirilen Varşova Gettosu Ayaklanmasında savaşmak için geri dönmüştü.

Savaş sonrası Rotem Nazileri arama ve bulma çalışmalarına katılmış, ardından 1986 yılında emekli olana dek İsrail’de çalışmıştı. Rotem ayrıca 2013 yılında Polonya Büyük Nişanı ile onurlandırılmıştı.