Barselona, yemek yemenin çok ciddiye alındığı bir şehir. Akdeniz ülkesi olmasının tüm özelliklerini mutfağına yansıtan Barselona deniz mahsulleri ile dikkati çekiyor.
İspanya’nın başkenti Barselona, her alanda olduğu gibi yeme içme kültürü açısında da Arap, Akdeniz ve Avrupa mutfağının sıra dışı bir karışımına sahip. Metropol olmanın da verdiği avantajla kentte sayısı 10 bini geçen restoran ve cafe mevcut.
Eylül ayında Barcelona’yı ziyaret etme fırsatı buldum. Hava sıcaktı. Bununla beraber tüm şehir dışarıda toplanmış ve şehir gastronomi festivaline dönmüştü adeta. Gördüğümüz tek şey Messi forması ve yemekti. Barcelona’ya gitmişken iyi yemek yemeden ve Barselona takımının futbol maçına gitmeden dönmek olmazdı.
Şehrin yeme-içme kültürü
Yemek yemek bu şehirde çok son derece ciddiye alınan bir konu. Hatta denilen o ki Barselonalılar öğle yemeği yerken akşam yemeğini planlıyor olurlar. Bir yere gezmeye giderken her şeyden önce nerede ne yiyebileceklerini araştırırlar. Bunun sebebini de kentte birkaç kez yemek yediğinizde daha iyi anlayabilirsiniz.
Sanırım tapas ve paella’yı duymayanınız kalmamıştır. İspanya’ya özgü ve ünü dünyaya yayılmış bu iyi yemek (ki aslında tapas bir yemek değil, yemek öncesinde veya içkiyle alınan farklı atıştırmalıkların genel adıdır) Barselona seyahatinin de olmazsa olmazlarından. Ancak kentteki yeme içme kültürü bunlarla sınırlı değil. Hayatın tadını çıkarmayı seven Katalanlar yemeğe de özel önem veriyor ve malzemelerin en tazesi ve kalitelisini kullanarak farklı pişirme yöntemleriyle benzersiz lezzetler yaratıyor. Barselona, hatta aslında tüm İspanya, bizlerin damak tadına yakın yemekleri bulabileceğiniz Avrupa şehirlerinden biri. Şehir Akdeniz ülkesi olmasından, deniz ürünleri açısından zengin bir mutfağa sahip. Bunun dışında domates başta olmak üzere her türlü sebze de Barselona mutfağında önemli yer tutuyor. Zeytinyağını da unutmayalım. Paella, onlarca çeşit tapas, esqueixada, gazpacho çorbası, alliaoli ve escalivada, Katalan mutfağında önemli yer tutan, şehri ziyaret eden turistleri de severek tükettiği seçeneklerden.
Kahvaltının en temel yiyeceği olan ‘pa’am tomaquet’ kızarmış ekmek üzerine domates ve zeytinyağı sürülmesiyle hazırlanan bir aperatif. ‘Tortilla a la espnanola’ ise ince dilimlenen patates, doğan ve yumurtanın çırpılmasıyla yapılan İspanyol omleti.
Öğle yemeğinin genellikle 14.00’ten önce yenmediği Barselona’da kentin tarihi yiyecek pazarı olan ‘La Boqueria’daki tezgâhlarda birbirinden çeşitli ve enfes atıştırmalıklar bulabilir, taze sandviç, zeytinli ekmekler, zeytinyağları, şarküteri ürünleri ve mezelerin ağırlıklı olduğu yiyeceklerin tadında bakabilirsiniz.
Akşam yemeklerinin en erken saat 20.00 sularında başladığı kentte, yemeklere eşlik eden sohbetlerle gece yarısını buluyor. Elbette Barselona ve akşam yemeği dendiğinde aynı cümle içinde ‘tapas’ mutlaka geçer. Tüm dünyanın tanıdığı tapas barları, Barselona’nın en çok sevilen yemek mekânları.
Katalan mutfağının gözde yemekleri
Katalan mutfağında tadabileceğiniz diğer lezzetler ise meşhur Katalan güveci olan ‘escudella’, deniz mahsulleri çorbası ‘suquet de peix’, ‘espinaca a la catalana’, ‘fuet ve botifara’, manchego peyniri, salçalı et yemekleri ve yahni yemeğe ‘rabo de toro’ sayılabilir. Ancak elbette bu kadarla bitmiyor.
Deniz mahsulleri deyince menünün başını çeken fener balığı, dil balığı gibi balık türlerinin, güveçte veya sarmısaklı soslarla buharda pişirilerek veya ızgarada karışık halde sipariş verebiliyorsunuz. ‘Paella’ da yine çok tüketildiği kadar yine çeşitli deniz ürünleri, balık veya tavukla hazırlanan safranlı bir pilav.
Yemeklerin yanında elbette en çok yöresel veya el yapımı İspanyol şarapları v, İspanyol şampanyası ‘cava’ ve meyve ve konyağın karıştırılmasıyla hazırlanan ve ulusal bir içki olan ‘sangria’ tüketiliyor.