‘Ascidians’ sınıfından olan yosun sudaki plastik atıkları yok ediyor.
Denizlerin endüstriyel ve son kullanıcıların plastik atıkları ile gittikçe kirlenmesi günümüze en büyük çevre sorunu. Ancak İsrailli araştırmacılar bir tür yuvarlak şekilli deniz canlısının denize atılan plastiği emdiğini ve yumuşak dokusuna entegre ettiğini ortaya çıkardı.
‘Ascidians’ sınıfından olan ve yuvarlak şekilli elastik topçuklar şeklinde olan deniz canlısı, bakımsız kıyı şeritlerini kaplaması ve gemilerin suya batan kısmına zaman içinde yapışarak tutunması ile biliniyor.
Tel Aviv Üniversitesi araştırmacılarından Gal Vered, süngerimsi canlının deniz suyunu içine alıp sonra da dışarı verdiğini, bunu yaparken plastik artıklar ile kirlenmiş suyu süzdüğünü ve kendi vücuduna entegre ettiğini ortaya çıkaran bir tezin yazımına ortak oldu.
Söz konusu araştırmanın sonuçları Journal of Marine Pollution Bulletin’de yayınlandı. Söz konusu canlının gelecekte üremesi arttırılarak denizlerin en doğal yoldan arıtılması mümkün olabilir. Vered plastiklerin denizlerde tam olarak yok olmadığını mikroskobik parçalar olarak gezdiğini ve sonunda balıklar ile besin zincirine karıştığını belirtti.
BM istatistiklerine göre her dakika dünya denizlerine bir kamyon yükü plastik bırakılıyor.