ABD Dışişleri Bakanlığı yıllık İnsan Hakları Raporunda Batı Şeria ve Golan Tepelerindeki İsrail varlığı için “İşgal altındaki topraklar” nitelemesini kullanmadı.
Nitelemenin ABD’nin Ortadoğu politikasında bir değişikliği işaret etmediği belirtilse de, raporun Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın “Golan’ı İsrail toprağı olarak tanımalıyız” çağrısından iki gün sonra yayınlanması dikkat çekiyor.
ABD’nin 2018 İnsan Hakları Raporunda, “İşgal Altında” deyimi yerine “İsrail’in kontrolü altında” ifadesini kullandı. Rapor, çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından basınla paylaşıldı. İsrailli gazeteci Amit Waldman’ın adı saklı bir yetkiliden öğrendiğine göre, son raporun nitelemesi herhangi bir politika değişikliğini yansıtmıyor.
Geçtiğimiz yıl da aynı raporda “İşgal altında” deyimi yerine söz konusu bölgelerin sadece isimleri kullanılmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı 2011’den beri her yıl insan hakları konusunda rapor yayınlıyor. Raporda, IŞİD, İran yanlısı Hizbullah, El Kaide, Taliban gibi terör örgütlerinin mezhepsel kimliğe dayalı şiddet eylemlerine dikkat çekiliyor.
Rapor ayrıca, Myanmar yönetimini, Mısır Devletini, Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore’yi de insan hakları konusunda eleştiriyor. Bu tip yönetimlere “otoriter devletler” deyimini kullanan rapor, yönetimlerin halkın denetiminden korktuğunu, bunun da ülkeleri istikrarsız hale getirdiği sonucuna varıyor.