Yakın zamanda yapılan bir anketin sonuçlarına göre İsrailli Arapların yaklaşık dörtte üçü ülkede gerçekleşecek seçimlerde oy kullanmayı düşünüyor.
Yakın zamanda yapılan bir anketin sonuçlarına göre İsrailli Arapların yaklaşık dörtte üçü ülkede gerçekleşecek seçimlerde oy kullanmayı düşünüyor. Yine bu kadar oranda İsrailli Arap, koalisyon hükümetine katılmaya sıcak bakıyor. Maryland Üniversitesi ile İsrailli Statnet Araştırma Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen ankette713 yetişkin Arap kökenli vatandaşa sorular yöneltilirken, bunlardan yüzde 58’i ankete cevap verdi. Teklif edildiği takdirde koalisyon hükümetine Arap partilerinin de katılmasını isteyenlerin oranı yüzde 73 olurken, katılımcıların yüzde 54’ü de bu teklifin gerçekleşme şansına inandıklarını belirttiler.
Bar-Ilan Üniversitesi bünyesindeki Begin-Sadat Stratejik Çalışmalar Merkezinde araştırma görevlisi olan Dr. Yechiel Shabiy haber üzerine yaptığı açıklamasında, “Bu, bu sabah duyduğum en güzel şey. İsrail’deki Arapların çoğu, Arap partileri tarafından iyi bir şekilde temsil edilmemektedir. İsrailli Arapların büyük çoğunluğu demokrat ve Yahudi bir ülkenin bir parçası olarak yaşadıklarını hissetmektedirler. Arap partileri bu temeli ne kadar desteklerlerse, hem kendileri için hem de seçmenleri için o kadar iyi bir davranış sergilemiş olurlar” dedi.
İsrailli Araplar, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Arap partileri diye adlandırılabilecek partiler ise bugün mecliste 13 koltukla meclisin yüzde 11’lik kısmını oluşturuyorlar. Bugüne dek en yüksek rakamda mecliste temsil edilmelerine rağmen, bunun nüfus yoğunluğuyla doğru orantılı olmamasını uzmanlar, pek çok Arap seçmenin oylarını Arap olmayan partilere verdikleri şeklinde değerlendiriyor.
Son seçimlerde meclise girme alt oy sınırının yüzde 3,25 olarak belirlenmesinin ardından seçimlere dört Arap siyasi partisi -Hadash, Ta’al, Ra’am ve Balad- ilk kez ‘Birleşik Liste’ adlı bir şemsiye altında toplanarak katılmıştı. Birleşmedikleri takdirde İsrail’deki pek çok ufak siyasi parti gibi meclise katılma şansı elde edemeyecek bu grup sadece meclise girmekle kalmamış, aynı zamanda en büyük üçüncü grup olmuştu.
Önümüzdeki seçimlere ise diğerlerine göre daha ılımlı yaklaşımda olan Hadash ve Ta’al partileri birlikte katılacaklarını açıklarken, daha sağcı ve milliyetçi olan iki diğer iki grup, Ra’am ve Balad, birlikte seçime gireceklerini belirttiler. Ra’am-Balad birleşimi daha önce İsrail Merkezi Seçim Komitesi tarafından seçime katılmaktan men edilmiş, fakat daha sonra Yargıtay bu kararı feshetmişti. Yapılan son anketlere göre Hadash-Ta’al grubunun mecliste sekiz ile on arasında koltuğa sahip olacağı, Ra’am-Balad grubunun ise alt limit olan dört koltukluk oy sayısını anca zorlayacağı sonuçları tahmin ediliyor.