Yemek-gıda konusunda çalışan teknoloji şirketi ‘Chef it’in geliştirdiği üç boyutlu yazıcı sayesinde, yakında harika soslu ağzınızda eriyecek bir hamburgeri yapmak mümkün olacak. Buna yapmak yerine basmak veya ‘print etmek’ diyebilirsiniz.
İsrailli şirket basına yaptığı açıklamada hızlı yemek sektöründe bir devrime neden olmak için daha 18 ile 24aya ihtiyaç olduğunu tahmin ettiğini belirtti.
Söz konusu yazıcı mürekkep yerine selüloz, sebze kökenli doğal protein, yağ ve baharatlar kullanıyor.
Yiyeceklerde bulunan ‘lif’ (Fiber) selüloz olarak, 3D yazıcıda basılacak yemeğin ana maddesi, örneğin hamburgerde ekmeğin yapılması için kullanılıyor.Fiber kökenli selüloz proteinlerle kombine edildiğinde de ortaya et çıkıyor.3D yazıcı nokta nokta hamburgeri oluştururken kızıl ötesi bir ışık-ısı kaynağı da baskı boyunca hamburgeri pişiriyor.
İbrani Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Protein Mühendisliği profesörlerinden Oded Shoseyov, söz konusu yöntemle Chef-it şirketinin çok farklı tatlarda ve pişirme şekillerinde (ızgara, kızartma, fırınlama) yüzlerce farklı tadı yaratabileceğini belirtiyor.