Üç gösteriyle izlenme rekoru kıran Şemeş Karmiel, 334 kişilik bir ekiple 14. yılında yeniden toplumumuzun kültürel zenginliğini sergiledi. Tüm biletleri satılan Şemeş Karmiel’in bu yılki teması hava, su, ateş ve toprak olmak üzere ‘4 Element’ adını taşıyordu.
6-7 Nisan geceleri Mustafa Kemal Kültür Merkezinde, 9 Nisan gecesi ise İsrailli şarkıcı David D’or eşliğinde Zorlu PSM Turkcell Platinium salonunda gerçekleşen gösterinin tüm biletleri satıldı.
Gece, Tuna Alkan’ın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Alkan, 15 yıl önce Türk Yahudi Toplumu adı altında 18 yaş üstü gençlerden oluşan bir grup kurma hayaliyle başladığı bu yolculuğa GKD’den Verda Darsa ve YSK’dan Alp Alkaş’tan da aldığı destek ile devam edebildiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: “Sevgili ülkemiz Türkiye’mizin tatlarının, dini kültürümüzün alt yapısıyla harmanlanmış bir gösteri izleyeceksiniz. 2500 yıldır bu topraklarda yaşayan Yahudi kültürünün ve 530 yıl önce bu topraklara gelen Sefarad Yahudi kültürünün yorumunu izleyeceksiniz. Bir Türk Yahudi’si olarak geçlerimizle yaşadığımız gurura ortak olacaksınız.”
Şemeş Karmiel’in bu yıl seçtiği tema hava, su, ateş ve toprak olmak üzere ‘4 Element’ adını taşıyor.
Yaşları 5 ile 52 arasında değişen katılımcılar bu yıl geçen senelerden farklı olarak ‘street jazz’ danslarıyla da göz doldurdu ve sahnede tam iki buçuk saat kaldı.
Senelerdir seyirciyi coşkulandıran Horon dansı ve profesyonel denebilecek kadar iyi olan oryantal dansının yanında ‘Toprak’ temalı dans da koreografisiyle ve kullanılan kostümlerle seyirciyi büyüledi. Diğer yaş gruplarının yaptıkları danslar da en az büyüklerinki kadar beğeni topladı. Baba, kız dansı herkesi duygulandırırken, Alp Alkaş anısına yapılan lirik dans gözleri doldurdu. Finalde İsrail’in 1991 Eurovision şarkısı ‘Kan’ şarkısının remiks versiyonunda tüm dansçıların mükemmel bir ahenk içindeki dansları ayakta alkışlandı.
Direktör ve koreograflar Verda Hason Darsa, Valeri Bahar ve Orçun Okurgan’ın yanında her yıl İsrail’den gelen Sanat Direktörü ve Koreograf Shlomo Maman Şemeş Karmiel’in mimarları olarak gecenin sonunda hem dansçılardan hem de izleyicilerden büyük tezahürat aldı. Ekim ayından beri çocukları her hafta sonu çalıştıran genç ve gönüllü 22 öğretmen tek tek sahneye çağrıldı.
Gecede ayrıca herkesin beğenisini toplayan sahne kıyafetleri için Rosy Show Costumes’a, ses, ışık ve görseller konusunda yılların tecrübesiyle gösteriyi şölene çeviren Pixus’a, provaları, sahne arkasındaki heyecanı ve gecenin büyülü anlarını ustalıkla fotoğraflarında yansıtan Betty Mazalto’ya teşekkür edildi.
Toplumun özellikle küçük yaştaki bireylerini yıl boyunca bir araya getiren, aidiyet hissini yaşatan, ekip ruhunu geliştiren ve sezon sonunda sahneye çıkartarak tüm dansçılara coşkuyu ve haklı bir gururu yaşatan Şemeş Karmiel, gelecek sene açacakları sınıfların duyurusunu yaparken toplumun gövde kuruluşlarından biri olduğunu bir kez daha ispat ediyordu.