İsrail’de 9 Nisan Salı günü, son yılların en çekişmeli genel seçimi gerçekleşti. İşte bu seçim hakkında bilinmesi gerekenler:
λ Likud Partisi’nin de lideri olan Binyamin Netanyahu, beşinci kez başbakan olmak için yarıştı. Yeniden başbakan olduğu takdirde, temmuz ayında en uzun süre başbakanlık yapan isim olma unvanını, ülkenin kurucusu David Ben-Gurion’dan alacak. Eski Genelkurmay Başkanlarından Benny Gantz da, son yıllarda Netanyahu’nun karşısına çıkan en zorlu rakip oldu.
λ Ülkenin 21. genel seçimi gerçekleşti. Toplam 41 parti, İsrail’de kayıtlı bulunan 6,3 milyon seçmenin oyu için yarıştı. Sabah saat 07.00’de başlayan oy kullanma işlemi akşam 22.00’de sona erdi.
λ İsrail’de seçimlerde en çok sandalye kazanan partinin lideri başbakan olmayabiliyor. İsrail’de hiç bir parti tek başına hükümet kuracak sayıda çok milletvekilliği kazanamadı ve ülke daima koalisyon hükümetlerince yönetildi. Bu da, her zaman partisi en çok sandalye kazanan değil, 120 sandalyeli İsrail Parlamentosu Knesset’te en az 61 milletvekilini bulacak kadar çok partiyi bir araya getiren ismin başbakan olması anlamına geliyor. Netanyahu, çok eleştiri alan bir adım atarak parlamentoya daha çok sağcı milletvekili sokmak adına, çok sayıda kişinin ırkçı olarak gördüğü aşırı sağcı bir partinin adaylarının seçime girebilmesi için bir anlaşma yaptı.
λ Çekişmeli seçim süreci, çekişmeli ve karalamalı bir kampanya sürecini beraberinde getirdi. Adayların politikalarından ve vaatlerinden daha çok, kişilikleri konuşuldu.
λ 69 yaşındaki Netanyahu seçim kampanyası sürecinde siyasi deneyimine ve İsrail’in güvenliğini sağlayabilecek durumda olmasına vurgu yaptı. Son olarak, seçimleri yeniden kazanması durumunda işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşimlerini ilhak edeceğini açıkladı. Pek çok siyasi gözlemci Netanyahu’nun bu adımını sağ seçmene yönelik bir mesaj olarak değerlendirdi.
λ Binyamin Netanyahu hakkında üç farklı yolsuzluktan dava açılması ihtimali bulunuyor. Netanyahu bu durumu seçimleri etkilemeye yönelik bir ‘cadı avı’ olarak nitelendirdi.
λ Rakibi Gantz ise 13 yıldır devam eden Netanyahu iktidarına bir değişim vaat etti. Siyasi deneyimi olmayan 59 yaşındaki Gantz, seçim kampanyasında Netanyahu hakkındaki yolsuzluk skandalına vurgu yaparak, yolsuzluğa karşı ‘sıfır tolerans’ sözü verdi.
λ Filistinlilerle barış, seçim kampanyasında pek yer bulmadı. Barış çabaları seçim kampanyasında tartışılan başlıca konulardan biri değildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın da seçimin hemen ardından Filistin sorununa çözüm planını açıklaması bekleniyor.
λ Seçimlerde, yaklaşık 2 milyon İsrailli Arap vatandaşı temsil eden iki ayrı ittifak yer aldı. Eşitlik ve Barış için Demokrasi Cephesi (Hadaş) ile Değişim için Arap Hareketi’nin (Ta’al) kurduğu ittifakın yanı sıra, Ulusal Demokratik Birlik (Beled) ile Birleşik Arap Listesi’nin oluşturduğu ittifak İsrailli Arapların oyları için yarıştı.