Carla Frayman ya da bilinen adıyla Carlita henüz 24 yaşında bir DJ ve prodüktör. Carlita farklı kültürleri harmanladığı müzikleriyle dikkat çekiyor.
Elektrogitarı çok seviyorum, küçüklüğümden beri rock müzik hayranıyım ve hâlâ şarkılarımda çok kullanıyorum. Son çıkan şarkım ‘El Ritmo Del Tambor’da elektrogitarın ağırlığını rahatlıkla görebilirsiniz. Çello benim için yeri çok ayrı çünkü müzik aşkım ilk onunla başladı.
Carla Frayman ya da bilinen adıyla Carlita henüz 24 yaşında bir DJ, prodüktör ve farklı kültürleri harmanladığı müzikleriyle dikkat çekiyor. Carlita’nın müzikleri Ortadoğu ve Latin Amerika ezgilerinin bir birleşimi. Başta Meksika ve ABD olmak üzere Avrupa ve Türkiye’de ciddi bir hayran kitlesine sahip olmaya başlayan Carlita’nın stili müzik otoritelerince yalın ve tinsel olarak tanımlanıyor. Etnik ve Latin ritimleri Afro disko ve tropikal ezgilerle birleştiriyor. Çıkardığı albümler arasında El Pescador (Lump Records), Narayana Ep (Lump Records), Onpash (Leveldva Records) yer alıyor.
İstanbul’da doğup büyüyen ve küçük yaştan itibaren müziğe ilgisi olan Carlita, arkadaşlarıyla da paylaştığı playlist’ler hazırlarmış. Müzik serüvenini kendisiyle konuştuk:
Küçük yaştan beri çello, gitar ve piyanoya merakım vardı. Ortaokul çağlarında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarına kabul edildim. Daha sonra İngiltere’nin en köklü konservatuarı olan Royal Academy of Music’in 5. sınıfından başarıyla mezun oldum. Enka Okullarında liseyi bitirdikten sonra üniversite eğitimi için Northeastern Üniversitesine gittim. Uluslararası işletme ve pazarlama okurken ikinci branşım müzikti. Orada DJ’lik ve müzik üretimine yoğunlaştım.
Aldığı konservatuvar eğitiminin müziği daha hızlı ve teknik bir şekilde yaratmaya yardımcı olduğunu söyleyen Carlita, son altı yıldır elektronik müzikle uğraşıyor; öğrendiği tüm müzik altyapısının ve teorilerin yaptığı müzikte uyum ve harmoni olmasını sağladığını söylüyor. Bu sayede DJ’lik yaparken şarkıların tonunu da ayırt edebiliyor. Ve bu özelliği sayesinde biz dinleyicileri müzikal bir şölen yaşayabiliyoruz.
Müzik enstrümanlarını ise ayırt edemediğini, hepsini ayrı bir şekilde sevdiğini söylüyor: Elektrogitarı çok seviyorum, küçüklüğümden beri rock müzik hayranıyım ve hâlâ şarkılarımda çok kullanıyorum. Son çıkan şarkım ‘El Ritmo Del Tambor’da elektrogitarın ağırlığını rahatlıkla görebilirsiniz. Çello benim için yeri çok ayrı çünkü müzik aşkım ilk onunla başladı. Bu aralar sitar (uzun saplı Hindistan kökenli bir saz türü) çok hoşuma gidiyor. Sesi sanki başka bir dünyaya geçiş gibi.
Yaptığı müziği sınıflandırmayı sevmiyor: Elektronik müzik yapıyorum demek basit bir cevap olur. Kendini diğerlerinden ayırt eden farklı bir sesin olması gerekiyor. Daha çok elektronik müzik ile dünya müziğini karıştırmayı seviyorum. Mesela perküsyon kullanıyorum, şarkıların ‘Groove’ olmasını seviyorum. Bazı Afrika vokalleri, ağır bass’ları kullanıyorum. Ayrıca, Rock müziğinin de arada sırada şarkılarımda etkisi olmasını sağlıyorum.
Meksika’da ciddi bir hayran kitlesine sahip. En çok Tulum ve Mexico City’de şov gerçekleştirdiğini söylüyor. Gelecek aylarda yeniden Tulum’a gidecek. En unutulmayan performansını sorduğumda cevabı yine Tulum oluyor: Maxa Camp Tulum’un kapanış partisinde on saat durmadan çaldım. Binlerce kişi vardı, hava çok güzeldi, denizin yanında bir ortam. Herkes çok mutluydu ve ben de çok mutluydum. Hiç bitmesini istemediğim bir gündü benim için.
Carlita birçok farklı ortamlarda çalıyor. Onu bir gün Nikaragua ormanlarının içinde bir partide veya İstanbul Soho House’ta dinleyebilirsiniz. İstanbul’da büyüdüğü için dünya müziğine aşina ancak sık sık ziyaret etmeye çalıştığı Brooklyn’i dünya kültürlerinin bir buluşma noktası olarak görüyor ve hem vizyonunun gelişmesinde hem de müziklerine etki ettiğini söylüyor. Müziklerinde bu farklı kültürlerin etkilerini görmek mümkün. En sevdiği müziği veya takip ettiği sanatçıları sorduğumuzda ise cevabı Nicola Cruz, Ocena vs Orientalis oluyor.