Venezüella Yahudileri zor durumda

Venezüella’da baş gösteren ekonomik ve siyasi kriz bir zamanlar doksanlarda refah içinde yaşayan Yahudi nüfusunun, 25 binden altı bine düşmesine neden oldu.

Dünya
3 Mayıs 2019 Cuma

Sokaklarda baş gösteren şiddet eylemleri dolayısı ile kalan Yahudi toplumu sadece alış veriş için sokağa çıkıyor ve tüm buluşmaları ve toplantılarını evlerde yapıyor. 

İsrail basınının yazdığına göre Venezüella Yahudi cemaatinin büyük bölümü ülkeyi terk ederek İsrail ve ABD’ye göç etti.  Basın yakında kalan altı bin kişinin daha da azalacağını yazıyor.  Siyasi kriz ekonomiyi de vurdu gelen haberlere göre ulusal paranın hükmü kalmadığı için bir çok işyeri çalışanlarına dolarla maaş veriyor ve satışlarda da dolar talep ediliyor. 

Bugün Miami’de yaşayan bir Venezüella Yahudi’si olan gazeteci Sammy Eppel’e göre asıl sorun ekonomik.  Eppel, Venezüella’da Yahudilere karşı bir hareket olmadığını Yahudi olsun, olmasın herkesin aynı gemide olduğunu ve geminin batmak üzere olduğunu belirtti.

Ancak iktidardaki Maduro yönetiminin İsrail ile resmi ilişkisi yok.  2004 ve 2007 yıllarında da devletin emniyet güçleri sırası ile bir okulu ve Yahudi cemaat merkezini basmış yetkilileri sorguya çekmişti.  Latin Amerika Yahudileri konusunda çalışan Amerikalı

‘American Jewish Committee’s Belfer Institute for Latino and Latin American Affairs’ kurumunun Başkanı Dina Siegel Vann, Venezüella halkının hiçbir zaman antisemit olmadığını ancak antisemitizmin hep tepeden siyasi bir amaç vasıtası ile topluma işlendiğini belirtti.