Toplumumuzda büyük bir ihtiyacı karşılayan, dev bir gönüllü kadrosunun özverili çalışmaları ile yüksek standartlara ulaşan yaşlı bakımevi Or Yom, yönetim kurulunda yeni bir yapılanma ile yeni döneme merhaba diyor. Bu yeni dönemi, Eş Başkanlar Cansen Malki ve Bülent Özsezikli’den dinledik.
Yeni dönem yönetim kuruluna çalışmalarında başarılar diliyoruz. Yönetim kurulunuzun yeni üyelerini tanıtır mısınız?
Cansen Malki: Çok teşekkürler. Yeni yönetim kurulumuz Eş Başkanlar Bülent Özsezikli ve Cansen Malki, Sekreter Selda Seneor, Sayman ve Alım Satım Sorumlusu Ömür Hatem, Anket Komisyonu Sorumlusu Meri Maya, Mütevelli Heyeti Sorumlusu Selim Nahmias, Bayramlar Sorumlusu Rana Cemal, Etkinlik Sorumlusu Malka Alazraki, Neve Şalom Temsilcisi Yusuf Kohen ve Danışman Nora Uyar’dan oluşuyor.
Eş başkanlığa geçişe neden ihtiyaç hissedildi? Böylece pansiyonerlere daha faydalı olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
Bülent Özsezikli: Ülkemizde bildiğim kadarı ile eşi benzeri olmayan bir kuruma sahibiz. Profesyonel bir yapı ile işlemek zorunda olan bir huzur ve bakım evi, gönüllü bir yapı ile yönetilip, kontrol ediliyor. Bu profesyonel yapının yapılandırılması ve devamının sağlanması ile gönüllü ordusunun yaratılması ve desteklerinin programlanması bambaşka iki iş. Ayrıca, bu iki farklı yapının, gönüllüler ve profesyonellerin birlikte ahenk içinde çalışmalarının sağlanması da apayrı bir iş. Bu yapıya en uygun yönetim şeklinin ancak eş başkanlıkla çözülebileceğini düşündük ve sistemi değiştirdik. Birimiz kurumun işleyiş yapısı ve devamı üzerinde yoğunlaşırken, diğerimiz tüm iç işlerin işleyişine yoğunlaşıyor. Tabii, sürekli beraber iletişimde oluyoruz. Eskiden kurum başkanının yanında başkan vekili ve altında kadınlar kolu başkanlığı, yani gönüllü hanımların başkanı gibi bir sistem vardı. Ancak, gönüllüler sistemimizde o kadar büyük bir öneme sahip ki, bu yönetimsel yapıda ve profesyonel çalışanların gözünde doğru temsil edilmediğini gördük. Yeni sistemde, gönüllü başkanı eş başkan olacak ve başkan vekili gibi bir konuma da ihtiyaç olmayacak.
Böyle bir kurumu yönetmek ve ileriye taşımak hiç kolay bir iş değil. Kurumun yaşamasını sağlamak ve pansiyonerlerimizi eldeki imkânlar ile en iyi şekilde yaşatmak için, en doğru sistem ne ise, ona kendimizi adapte etmeliyiz; biz de bunu başarmaya çalışıyoruz.
Eş başkanlar olarak aranızda görev dağılımı yaptınız mı?
BÖ: Birimiz içişleri bakanı, diğerimiz dışişleri bakanı gibiyiz. Ancak kararlar yönetim kurulumuzla beraber, ortak bir dille alınıyor. Ben mesleğim icabı sağlık ve kurum yapılanmasındaki rolüm ile, Cansen Hanım’ın da tüm günlük işleyişteki rolü, yönetimsel olarak birleşiyor ve tüm profesyonel işleyişle, gönüllü çalışmalar bütün olarak ahenkle karşınıza çıkıyor.
Bunun yanı sıra, gönüllülerimiz oluşturduğumuz bazı gruplarda da destek verir. Sağlık grubumuza destek olmak isteyenler, hafta boyunca doktor kontrolleri olan pansiyonerlerimizi hastaneye götürmek ve onlara yardımcı olmaktan sorumlu. Gezi grubumuz, salı günleri pansiyonerlerimizin dışarıda değişik bir gün geçirmeleri için, öğlen yemeğine, tatlı yemeğe, tiyatroya, sinemaya götürürler. Ayrıca bazı akşamlar, cemaatimizin kurumlarının hazırladığı tiyatro veya konserlere de götürürler. Bir de mutfak grubumuz var; aylık menülerimizdeki bazı değişik lezzetler ve özellikle Şabat seuda’mızdaki borekaslar onların eseri. Ayrıca faaliyet grubumuz var. Gönüllülerimiz pansiyonerlere el işi faaliyetleri yaptırır, el becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bayram grubumuz ise, bayramla ilgili hazırlıklarda ve kuruma gelir sağlamakta destek verir.
Or Yom’da sadece yaşlılara mı hizmet veriyorsunuz?
CM: Bildiğiniz üzere, kurumumuz hem huzurevi hem de bakım evi statüsünde yapılandırıldı. Resmi yönetmeliklere göre, bu yapıda 60 ve üzere yaşa hizmet verebiliyoruz. Ancak, istisnai bazı şartlar mevcut ise, özel izinle hizmet sunma şansımız olabiliyor. Ancak bu nadir bir durum.
Birini Or Yom’a kabul etme şartlarınız neler?
BÖ: Kuruma gelmek isteyen kişi veya yakını dilekçe ile başvurur. Anket komisyonumuz kişiyi görerek tüm detayları inceler, gerekli görürse sağlık değerlendirmesi için sağlık profesyonellerimizden değerlendirme talebi yapabilir. Bu değerlendirmeler sonucunda, kurumda kalınabilirlik sorgulanır. Ön şartlarımız şöyle: kişinin yaşının 60 ve üzeri olması, devlet hastanesinden ‘huzur evinde kalabilir’ raporu alabilmesi, yatağa bağımlı olmaması, ağır Alzheimer ve şizofren olmaması.
Or Yom hangi profesyonellerden oluşan ekiple hizmet veriyor?
BÖ: Gururla söyleyebiliriz ki profesyonel ekibimiz multi-disipliner şekilde yapılandırıldı. Kurum müdürümüzün altında, büro, muhasebe, alım- satım, teknik, mutfak, temizlik, güvenlik elemanlarımızın yanında, bir sağlık ordumuz mevcut: Kurum doktorumuz, psikiyatristimiz, sorumlu hemşiremiz, sosyal hizmet uzmanlarımız, psikologumuz, fizyoterapistimiz, diyetisyenimiz, hemşirelerimiz, sağlık destek elemanlarımız.
Bağış kaynaklarınız neler?
CM: Bağış kaynaklarımız sizlersiniz. Bayramlarda yakınlarınıza gönderdiklerinizle, plaket bağışlarınızla, gezilere verdiğiniz sponsorluklarla, oluşturduğumuz fonlara verdiğiniz desteklerle yardımcı oluyorsunuz. Ayrıca, kurumumuzu özel olarak, bazen belli süreliğine, bazen de kalıcı olarak kullanmak için seçtiğinizde ve en büyük bağış kaynağımız gönüllü olarak yanımızda yer aldığınızda bize destek vermiş oluyorsunuz.
Bağış kaynakları demişken, eski başkanlarımızdan Selim Nahmias başkanlığında yapılandırdığımız mütevelli heyetimiz, kurumumuzun tanıtımına ve bağış desteğini arttırmada çok önemli rol aldılar ve kısa zamanda güzel sonuçlara imza attılar.
Barındırdığınız kişilerin sağlık sorunlarını nasıl hallediyorsunuz?
BÖ: Farklı kategorilerde kalan pansiyonerlerimiz var. Kategorilere göre farklı çözüm seçeneklerimiz organize edildi. Aslına bakarsanız, yaşlılık ve bakımla ilgili yaşanabilecek problemlerin çoğunu iç sistemimizde çözebilecek yetenekte bir sağlık ekibimiz var. Çözemediğimiz problemlerde de en büyük çözüm ortağımız Or Ahayim Vakfı. Kendilerine teşekkürü borç biliriz. Or Ahayim dışında devlet, özel veya vakıf hastanelerinden de destek aldığımız pansiyonerlerimiz mevcut.
Pansiyonerlerin kişisel bakımları nasıl yapılıyor?
CM: Profesyonel bakım elemanlarımız vasıtasıyla, yıkanma ve günlük temizlik bakımları yapılıyor. Bayanlara manikür-pedikür, beylere traş ve saç kesimleri kurumumuzda bulunan kuaför hizmetimizle yapılıyor.
Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?
BÖ: Or Yom’umuz sadece toplumumuzda değil, Türkiye çapında örnek bir kurum seviyesine ulaştı. Bu da ISO 9001-2015 belgesini ülkemizde alan ilk kurum olarak tasdiklendi. Kurumumuz, ayrıca, altı üniversite ile işbirliği içinde. Böylece, bir yandan farklı disiplinlerdeki öğrencilerin eğitimine destek oluyor, diğer yandan da personel maliyetlerini minimuma indirebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde yedinci üniversite ile de işbirliğimiz başlayacak.
Kurumumuz ile ilgili birkaç veriyi de paylaşmak isteriz. Kurumumuzda yılda ellinin üstünde hizmet içi eğitim veriliyor. Pansiyonerlerimizle yapılan memnuniyet anketinde, yüzde 89 kurumumuzu ‘iyi’ olarak değerlendirdi. Pansiyonerlerimize 2018 yılında, 441’i kurum içi, 81’i kurum dışı etkinlik organize edildi. Hedefimizi şöyle söyleyeyim: Tüm bu verileri önce korumak, sonra da arttırmak.
Toplumumuzun kurumunuza bakışını nasıl görüyorsunuz?
BÖ: Bu soru ile yarama parmak bastınız diyebilirim. İki büyük kurumun birleşmesinden meydana gelmiş, bu kadar önemli bir misyonu üstlenen, birçok başarıya imza atmış bir kurum olmamıza rağmen, Or Yom’umuz ne yazık ki toplumumuz tarafından yeteri derecede tanınmıyor. Ama bunda toplumumuzu suçlamamak gerekir. Ne yazık ki kendimizi tanıtamamışız. Bu amaçla, sosyal medyayı kullanmaya başladık. Şimdi, 3000’e yakın takipçimizle Facebook’ta tüm yaptıklarımızı paylaşıyoruz. Ayrıca, bir rüyamızı da gerçekleştirdik. ‘Kurumumuzda Bir Gün’ü gösteren bir video çektik; aynen yurtdışından bayramlarda arkadaşlarımızla paylaştığımız ve imrenerek izlediğimiz videolar gibi... Seyretmediyseniz, Youtube’a ‘Or Yom huzurevi’ yazarak izlemenizi tavsiye ederiz. Kendimizi tanıtmak ve anlatmak için biraz daha ders çalışacağımıza söz veriyoruz.
Gönüllü hanımlar hangi alanlarda destek veriyor?
CM: Gönüllü hanımlarımız, haftanın beş günü, kendi belirledikleri günde, kurumumuza destek veriyorlar. Gönüllülerin görevi, sabah saatlerinde kahve yapmakla başlar. Kahve sonrası, pansiyonerlerin yemeğe inmelerine destek verirler. Yemek saatinde gönüllülerimizin bir kısmı yemek salonunda yardımcı olurken, bir kısmı da yataklarında yemek yiyen pansiyonerlerimize yardımcı olur. Yemek sonrası pansiyonerlerimiz istirahat eder. Bu arada uyumaya gitmeyen pansiyonerlerimizle sohbet ederler. Saat 15.00’te çay saati için herkes yemek salonunda toplanır, burada da çay eşliğinde sohbet devam eder.
Son bir mesajınız var mı?
BÖ: Daha fazla gönüllünün yanımızda bu amaca ulaşmamız için destek vermesini, daha fazla bağışçının yanımızda olmasını ve daha fazla yaşlımızın bu güzelliklerden faydalanmasını istiyoruz. Bu kurum toplumumuzun en önemli adreslerinden biri. Unutmayalım… Bu çatı altında birlikte yaşayalım, birlikte yaşatalım…