Nazi Almanyası’nın siyahi kurbanları

Film yönetmeni Amma Asante, Nazi Almanyası´nın kurbanlarından olan ancak bugüne kadar hikâyeleri fazla anlatılmayan Afrika kökenlileri, beyaz perdeye taşıdı.

Dünya
23 Mayıs 2019 Perşembe

Amma Asante, 2.Dünya Savaşı’ndan kalma bir fotoğrafta, siyahi bir kız çocuğu görünce, Afrika kökenlilerin savaştaki akıbetini araştırmaya başlamış. Söz konusu araştırma, ödüllü yönetmenin ‘Where The Hands Touch- Ellerin Dokunduğu Yer’ filmini çekmesiyle sonlandı. Filmde, melez bir genç kızın, bir Hitler gençliği üyesiyle yürüttüğü hayal ürünü ilişkisi anlatılıyor.

BBC’de yer alan habere göre Asante’nin araştırması ve filmi ortaya çıkarması toplam 12 yıl sürdü.

Afrikalı-Alman toplumunun kökenleri Almanya'nın kısa süren imparatorluk dönemine dayanıyor. Denizciler, hizmetçiler, öğrenciler günümüzün Kamerun, Ruanda, Burundi ve Namibya gibi ülkelerinden Almanya'ya gittiler.

1933-1945 arasındaki Nazi döneminde, Afrikalı Almanların sayısı binlerle ifade ediliyordu. Zaman içinde beyazlarla ilişki kurmaları yasaklandı; Yahudiler gibi eğitimden ve belli alanlarda istihdamdan uzaklaştırıldılar. Kimileri kısırlaştırıldı, kimileri de toplama kamplarına gönderildi.

Adolf Hitler 1925'te yazdığı Kavgam adlı kitabında, Yahudiler ve siyahlar arasında bir bağ kurmuştu. Hitler "Zencileri Rhineland'e getiren Yahudilerdi. Nefret ettikleri beyaz ırkı mahvetmek gibi açık bir amaç ve gizli düşünceyle" diyordu.

Saf ırk saplantısındaki Naziler, Yahudi, engelli ve Romanları sistematik bir şekilde katlederken, siyah Almanları da, bu kadar sistematik olmasa da, hedef aldılar. 49 yaşındaki yönetmen Asante, bu insanların yaşadıklarına ışık tutmaya çalıştı:

"Alman bir anne veya babaları vardı ve kendilerini Alman olarak görüyorlardı, ancak tecrit altındaydılar ve hiç tam anlamıyla benimsenmediler. Çocuklar aynı anda iki yeri işgal ediyorlardı. Hem içeride hem de dışarıdaydılar" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe