5-6 Haziran 1944: Tarihin dönüm noktası

Bundan 75 yıl evvel sıcak bir haziran ayında bugünkü Avrupa’ya şekil verecek ve tarihin, bir daha göremeyeceği büyük bir çıkartma harekatı Hitler için sonun başlangıcı olmuştu.

Dünya
6 Haziran 2019 Perşembe

2. Dünya Savaşında Nazi Almanya’sı Avrupa’nın neredeyse  tüm ülkelerini işgal etmiş eski kıtayı adeta yıkılmaz bir Nazi kalesi haline getirmişti. 

Avrupa’nın tüm uluslarının orduları dağıtılmış İngiltere dışında her önemli ve stratejik ülke işgal edilmişti. Ancak Fransa ve Danimarka gibi ülkelerde yer altına inen düzensiz direniş kuvvetleri, İngiltere’nin himayesinde gayri nizami bir savaş ile Alman savaş makinasına zarar vermeye devam ediyordu. 

 Doğu cephesinde ise Rus Kızıl 0rdusu Avrupa’ya ilerlemeye devam ediyordu.   

ABD ve İngiltere her ne kadar  Nazi Almanya’sının stratejik hedeflerini havadan bombalamaya devam etse de, mutlak bir zaferin ancak Avrupa’ya yapılacak bir çıkartma-kara harekatı ile mümkün olduğunu biliyordu.  Ancak  nereye ve  ne zaman yapılacaktı bu harekat? Bu soru Alman genelkurmayının da en önemli sorusuydu.

Harekat o kadar şiddetli olmalıydı ki Almanlar’ın kıyıdaki güçlerini desteklemeye zamanı olmamalıydı. Müttefik kuvvetler bu harekata iki yıl boyunca hazırlandılar. İki yıl boyunca da Alman istihbaratı çıkartmanın nereye nasıl yapılacağını bulmak için çalıştı.   

Ancak İngiliz, ABD ve Kanada tarafından oluşturulan dev ordu 5 haziranı 6 hazirana bağlayan gece yarısı Fransa’nın Normandiya kıyılarına saldırdığında, kıyıyı savunmaktan sorumlu Alman general Berlin’de izindeydi.  Tarihin Neptün Operasyonu veya D Day diye anacağı dev askeri operasyon Almanları hiç beklemedikleri bir zamanda ve yerde yakalamıştı.  

Çıkartmanın kayıpları ve lojistik kapasitesi savaşlar tarihine rekorlar yazmıştı.  Aşağıda ABD askeri endüstrisinin günde bir çıkartma gemisi yapacak kadar kaslarını geren operasyona ait bazı rakamları görebilirsiniz:  

6 Haziran’da Normandiya semalarında aynı anda 11,500 uçak uçuyordu. Bunların 3,500’ü planör, 5,000’i saldırı uçağı, 3,000’i ağır bombardıman uçağı idi.  Denizden gelen güç ise 6,939 gemiden oluşuyordu. Çıkartma gücü 47 konvoydan oluşan 4,126 çıkartma gemisinden oluşmuştu.    Savaşın Almanya ve Müttefiklere toplam maliyeti 425 bin hayattan biraz daha fazla idi. Bu büyük ve trajik kayıp sadece  6 Haziran ile Almanların geri çekilmeye başladığı 30 Ağustos tarihleri arasında meydana gelmişti.