İstanbul’da üç kampüsle yüksek öğrenimde nitelikli işgücü yetiştirmeye aracılık eden ve aynı zamanda inovatif bir araştırma üniversitesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerleyen İstanbul Arel Üniversitesi ArelPro (Arel Profesyonel) Projesi kapsamında çözüm ortaklarıyla bir imza töreni gerçekleştirdi.
Proje kapsamında, iş dünyası-üniversite entegrasyonu sağlanırken, farklı sektörlerin nitelikli işgücü açığının kapatılmasının yanı sıra, öğrenci ve mezunlara staj ve iş olanakları, şirketlerin profesyonellerine özel kurgulanan eğitimler ve lisansüstü eğitim olanakları, üniversitede şirketlerle beraber kurgulanan sektör dersleri gibi birçok başlık bulunuyor.
Arel Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki patent başvurularının, kalkınma ajansları ve KOSGEB kapsamlı projelerinin ve kuluçka merkezi ile girişimcilik desteklerinin dışında, ArelPro projesi ile üniversite – sanayi, üniversite – iş dünyası iş birlikleri daha da pekişiyor.
ArelPro ile öğrenciler okurken deneyim kazanacak
Üniversitelerin ve mezun öğrencilerin sayısının artmasına rağmen iş dünyasının en büyük sıkıntılarından biri olan nitelikli eleman açığı sorunu bir türlü kapanmıyor. Bu anlamda hem öğrencilerin kariyer yolculuğuna hem de iş dünyasına katkı sağlamak adına Kemal Gözükara Yerleşkesinde 100’ü aşkın şirket yöneticileri ve insan kaynakları uzmanlarını ağırlayan üniversite, dünya ekonomisi ve ihracat ana temalı panel sonrasında iş ortakları ile anlaşmalar imzaladı.
Yapılan anlaşma kapsamında sektörlerin insan kaynağı ihtiyacına cevap vermek, talep edilen yetkinliklere göre mezunlar yetiştirmek, şirketlerin üniversitenin fiziki olanaklarından faydalanması ve çözüm ortaklarının projelerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Öğrenciler, iş birliğine gidilen şirketlerde staj, yarı zamanlı ve tam zamanlı çalışma olanakları elde ederken, proje ve vaka çalışmalarında da birliktelik sağlayacak.
Öğrenciler İçin Sektörel Dersler
Proje kapsamında sektör profesyonelleri İstanbul Arel Üniversitesi’nde öğrencilere dersler de verecek. Böylece şirketler, bünyelerinde kurguladıkları eğitimleri öğrencilere de vererek, öğrencileri iş dünyasına yaklaştıracak.
Şirketlere Özel Sürekli Eğitim Merkezi Programları ve Lisansüstü Eğitim Desteği
İstanbul Arel Üniversitesi de Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla şirket çalışanlarına özel eğitimler kurgulayacak. Bu programları lisansüstü eğitimlerle destekleyecek olan İstanbul Arel Üniversitesi, profesyonellerin gelişim kaydetmelerini sağlayacak.
“2023’e kadar 5 milyon daha iş için yüksek nitelikli iş gücü gerekecek”
İmza protokolü öncesi açılış konuşmasında konuşan İstanbul Arel Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Özgür Gözükara, 2023 yılında 5 milyon daha işin yüksek nitelikli iş gücü gerektiğine dair çıkan araştırmaları konuklarıyla paylaşarak, “Eğer üniversitelerimizin odağını öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğine ve inovasyona doğru çevireceksek eğer gerçek anlamda bir bilgi ekonomisi oluşturmak istiyorsak eğitim ve iş dünyasındaki boşluğu doldurmak zorundayız. İş ve eğitim dünyası daha etkin bir şekilde el ele olmalıdır. Ancak bu yalnızca eğitim dünyasının değil iş dünyasının da güçlü bir taahhüdünü gerektiriyor. 2023 yılına kadar 5 milyon daha işin yüksek nitelikli iş gücü gerektireceği bugünden tahmin ediyoruz. Yani yüksek nitelik gerektiren iş gücü bugün yüzde 22 iken 2023’te yüzde 35’e çıkacak. İşte bu yüzden şirketler de eğitime yatırım yapmaya hazır olmalıdır. Çünkü bu gerekli iş gücünü işletmeler kullanacak. Eğer biz bunu başaramazsak rekabet edemeyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“İş dünyasına hazır mezunlar yetiştireceğiz”
Yapılan anlaşmalarla birlikte önceliğin iş dünyasına hazır mezunlar yetiştirmek olduğunu söyleyen Üniversitenin Mütevelli Heyet Danışmanı Erdem Özeren de, “İş dünyasının gerçekten eğitime ihtiyacı var. Hem nitelikli insan yetiştirme kaynağı konusunda hem de mevcut insan kaynağını geliştirme de sıkıntılar yaşıyor. Bu konuda bir numaralı partnerlerinin üniversiteler olması gerekiyor. İş dünyası ile üniversiteler arasında kapsamlı bir entegrasyon olmadığı bir gerçek. Biz de mezunların hangi özellikte olması gerektiğine dair iş dünyasının sesine kulak verdik ve dedik ki, ‘bu şekilde mezunlar yetiştirmek için neler yapabiliriz?’ Ortaya çıkan şey öğrencileri mezun olmadan iş dünyasına tecrübe edinmelerini sağlayarak hazırlamak. Zaten şirketlerimiz işbirliği yapma konusunda çok açıklar. Kısa sürede 100’den fazla şirket bizimle yola çıkmak için niyetlerini gösterdiler. Bu anlamda iş dünyasına hazır mezunlar yetiştirme noktasında ve “Arel’de Değişim Başladı” mottomuzun tüm iç ve dış paydaşlarımızla yaygınlaşması noktasında bir adım daha atmış oluyoruz” şeklinde konuştu.
‘Küresel ve Ulusal Ekonomik Gelişmeler Işığında Şirket Stratejileri’ Paneli
İmza törenleri öncesinde ‘Küresel ve Ulusal Ekonomik Gelişmeler Işığında Şirket Stratejileri’ başlıklı bir de panel düzenlendi. İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Argun Karacabey’in moderatörlüğünde yapılan panelde Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme eski Genel Müdürü ve akademisyen Dr. Halil Bader Arslan ve Dünya Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ panelist olarak yer aldı.
Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, “Bizler iş birliği gerçekleştirerek çok yönlü bir fayda sağlamak istiyoruz. Tabi çözüm ortaklarımızla bu şekilde ortak etkinlikler, paneller düzenleyerek aktiviteler çevresinde de bir araya gelmek istiyoruz. Endüstri 4.0 ve sonrasına hep birlikte, tüm paydaşlarla hazırlanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.