Havana’nın 500. yılında Küba Yahudi Mezarlığı yenileniyor

Havana’nın kuruluşunun 500. yılı onuruna, Küba’da bulunan en eski Yahudi mezarlığı yenileniyor.

Dünya
3 Temmuz 2019 Çarşamba

Yahudi cemaati, Amerikan Yahudilerinden gelen yardımlara rağmen, yıllardır Küba mezarlığını temizleyerek restore etmek için gerekli olan 200.000 doları toparlayamıyor; bu yüzden de mezarlık mahvolmaya terk edildi.

Yenilenme, amacı kasım ayındaki kuruluşunun 500. yıl kutlamaları öncesinde Havana’yı canlandırmak olan devlet yönetimindeki tarihçiler ofisi tarafından başlatıldı. Şehrin her yanında, yollar tamir ediliyor, anıtlar cilalanıyor ve tarihi mekânlar restore ediliyor.

Aynı zamanda şehirde uzun süredir unutulmuş olan mekânları iyileştirme çabası da var; Havana’nın doğu yakasındaki Guanabacoa semtinin neredeyse tamamıyla unutulmuş Yahudi mezarlığı da bunların arasında.

Tarihçiler ofisindeki mühendis Pilar Vega, yerel televizyona yaptığı açıklamada, mezarlıkta 1100 mezarın bulunduğunu söyledi. 50 civarında mezarın tamir edildiğini ve bu yıl sonuna kadar da 150 adedinin daha temizlenmesinin planlandığını ekledi. Yahudi defin usullerine göre cesedin törensel olarak yıkanıp giydirildiği özel odanın da yenilendiğini söyleyen Vega, tüm mezarlığın ne zamana kadar yenileneceğinden bahsetmedi.

Yahudi cemaati, yıllardır doğal olarak adadaki politik gel gitlerden etkilenmekte...

1959 devriminden sonra birçok Yahudi aile ölülerini arkalarında bırakarak ülkeyi terk etti. Yahudi gelenekleri, ölüler İsrail’e götürülmek amacıyla olmadıkça mezarlarından çıkarılmalarını yasaklıyor... Bir kısım Yahudi ise Kastro yönetiminin ilk yıllarında hüküm süren derin laiklik akımına kapılarak dini geleneklerinden vazgeçti. Bazı Yahudiler de sonraki yıllardaki ekonomik zorluklar sebebiyle İsrail’e göç etti.

Şu anda Küba’da 1500 civarında, çoğu ileri yaşta, Yahudi yaşamakta.