Arjantin Parlamentosu Nazilerle siyasi mücadelenin belgelerini Holokost müzesine bağışladı

Avrupa’da savaş sırasında Yahudiler ezilir ve yok edilirken, Arjantin’de birileri Nazizm’e ve vaatlerine şüpheyle bakmıştı.

Dünya
5 Temmuz 2019 Cuma

Alman Nazizm’i veya diğer adı ile Hitler’in Nasyonal Sosyalizmi 2. Dünya Savaşı'nın başında ortaya çıkmadı. 1930’larda yavaş yavaş yükselmeye başlayan Nazizm Almanya dışında birçok ülkeyi de savaş yıllarında etkiledi. Alman Naziler özellikle gelişmekte olan ülkeler, yeni cumhuriyetler ve Güney Amerika ülkelerinde kendi ideolojilerini yaymak için sıcak savaş dışında siyasi bir kampanya yürütmeyi de ihmal etmediler.

Ancak Arjantin hükümeti aldığı tedbirler ve kararlı politikaları ile Alman Nazilerin bu şeytanı rejimin ülkeye en az zarar vermesi için gereken mücadeleyi yaptı. 

Şimdi bu mücadelenin tanığı ve ispatı olan devlet arşivleri dijital olarak tarandı ve orijinalleri  Buenos Aires Holokost Müzesine teslim edildi. 

Tüm belgelerin tasnif ve dijital ortama taşınma işi ABD’deki Washington Holokost  Müzesi ile 2015’te yapılan  anlaşma gereği Buenos Aires Holokot Müzesi  tarafından yapıldı. 

Buenos Aires Holokost Müzesi Müdürü Marcelo Midlin konu ile ilgili açıklamasında şunları belirtti: “Arjantin hükümeti ile yaptığımız bu anlaşma bizi bu belgelerin artık yediemini yapmıştır.  Avrupa’da savaş sırasında Yahudiler ezilir ve yok edilirken, Arjantin’de birileri Nazizm’e ve vaatlerine şüpheyle bakmıştır. Şimdi bu siyasi hareketin belgeleri, günümüzün araştırmacıları tarafından kullanılmak üzere müzemizde korunacaktır.