Bar Ilan Üniversitesi Uluslararası Okul’un başkanlığını yapan Ofer Dahan, yurtdışından öğrencilere tanıtım yaparak okula girişlerini sağlayan Shira Gafni ve David Senkia ile okulun dünyadaki akademik yerini, UÖMO’daki öğrencilerin giriş imkanlarını, mezunların iş yaşamındaki yerini konuştuk. Kendilerini Türkiye’ye davet ederek UÖMO öğrencilerinin Bar Ilan’a giriş için denkliklerini anlatmalarını rica ettik.
Edna Sarfati
Her şeyden önce davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Okuyucularımıza Bar Ilan International’in ekibinden ve kendinizden bahseder misiniz?
Ofer Dahan: Bar İlan Üniversitesi Uluslararası Okulunun başkanıyım. Okulumuzu bir buçuk yıl önce kurduk. Geçmişime bakarsak, son 17 yıldır uluslararası Aliya (göç) ile uğraşıyordum. Güney Afrika’daki Yahudi toplumları için İsrail Merkezi’ni kurdum. Pazarlama bölümünün başkanlığını yaptım. Dünyanın birçok bölgesinde çalışmalar yaptım. Sonra Etiyopya’ya geçtim ve orada Yahudi cemaati için okul açtım. Amerika, Kanada, Doğu Avrupa, Güney Afrika, Türkiye ve Orta Amerika’da da çalıştım. Sonrasında da Bar İlan Üniversitesinin Uluslararası Okulunu açtım. Başladığımızda çok küçük olan kapasitemizi 1,5 yıldan bu yana oldukça arttırdık.
Okulumuzda tamamı İngilizce olan lisans, master ve PhD derecelerinde eğitim veriyoruz. Aynı zamanda da öğrencilerimiz için yaz programları düzenliyoruz. Dünyanın her yerinden gelen öğrencilerimiz var. Kayıt işlemlerinde ve sonrasında, sosyal yaşamlarında onlara yardım etmek için de özen gösteriyoruz.
Shira Gafni: Okulumuzun uluslararası pazarlama ve öğrenci alım direktörüyüm. Yurtdışından gelen öğrencilere okulun imkânlarını sunuyoruz. İngilizce eğitim verilen programlara yurtdışından gelenlerin sayısını arttırıyoruz. Çok farklı mecraları kullanarak yeni öğrencilere ulaşıyoruz. David Senkia da bize bu konuda hem İsrail’de hem de yurt dışında önemli destekler veriyor. İngilizce eğitim veren yaklaşık 25 farklı programımız var. Çok özel, dünyanın her yerinden gelen öğrencileri bir araya getirdiğimiz harika bir topluluk haline geldik.
Bize Bar Ilan Üniversitesinin dünya çapındaki sıralamasını açıklayabilir misiniz? Sahip olduğunuz uluslararası akreditasyonlar nelerdir?
O: Bar Ilan Üniversitesi dünyada yüzde 3’lük kesimin içinde ve dünya sıralamasında ilk 350’de yer alıyor. Bu genel ortalamada olan sonuçlar. Bazı alanlarda ise dünyada ve bulunduğu coğrafyada lider bir üniversitedir. Örneğin siber güvenlik konusunda dünyada Cornell Üniversitesinden sonra ikinci sırada yer almakta. Diğer üniversitelerden farkımız ise tüm alanlarda çalışmalar ve araştırmalar üniversitenin kendi bünyesinde gerçekleşmekte.
Yapmış olduğu araştırmalar ve sonuçları ile dünyada birinci sırada olan eşsiz bir nano teknoloji merkezimiz var. Brain Science Center’imiz (Beyin Bilim Merkezi) var ve burada çok ilginç ve başarılı çalışmalar yapılıyor.
Dünyadaki farklı şehirlerle çalıştığımız Smart City (akıllı şehir) merkezleri var. Burada akıllı toplu taşıma, akıllı atık ve daha birçok konuda akıllı şehirler yaratmak için, çok kapsamlı araştırmalar ve uygulamalar yapılıyor. Bilim, teknoloji, robotik konularında İsrail’de birinci, dünyada da lider üniversitelerden biriyiz. Örneğin bizim mühendislik fakültemiz, İsrail’de Technion’dan bile daha yukarıda.
Aynı zamanda Uluslararası Okul’un içinde açtığımız, İngilizce eğitim veren iletişim bölümümüz dünya sıralamasında ilk 150 programın içinde yer alıyor.
Bar Ilan, son 20 yıl içinde büyük bir değişim geçirdi. 1954 yılında dini ağırlıklı bir Yahudi üniversitesi olarak kuruldu ancak 15-20 sene içinde bilime ağırlık vermeye başladı. Hâlâ, çok güçlü bir Yahudilik bölümümüz ve kürsümüz var ve burada kültürü zenginleştirmek adına önemli çalışmalar yapılıyor.
Bir başka özel yanımız, bugün Bar Ilan Üniversitesinin yüzde 60’ı araştırma öğrencileridir. Bir Amerikan Üniversitesini ele alırsak öğrencilerin birçoğu araştırma için değil, diploma almak için geliyorlar. Sebep çok basit, üniversite böyle olmasını istiyor. Oysa biz, araştırma için ciddi bütçeler ayırıp, öğrencilere yeni fırsatlar sunuyoruz. İsrail’deki yedi kamu üniversitesinden biriyiz. Dolayısıyla fiyat olarak da Avrupa ve Amerikan üniversitelerinden çok daha ekonomik eğitim veriyoruz. Yıllık yaklaşık 3.500 dolar gibi bir fiyatla oldukça değerli eğitim veriyoruz. Eğer ABD’ye karşılaştırırsanız fark çok büyük. Ve burada çalışmaların seviyesi, dünyadaki üniversitelerin birçoğundan da daha ileri seviyededir.
S: Burada ben ekleme yapmak istiyorum. İngilizce verilen eğitimlerimiz İbranice verilen eğitimlerimizle bire bir aynıdır. Aynı müfredat işlenir.
O: Bar Ilan’daki bütün programlar akademik olarak akreditedir. Bizden alınan diplomaları dünyanın her yerinde kullanabilirsiniz. Shira, önde gelen Amerikan üniversiteleri ile birçok bağlantı kurdu. Birlikte yeni programlar yarattılar. Mesela bir Study Abroad programımız var. Öğrenciler yurtdışından bizim okulumuza bir sömestr okumak için geliyorlar ve sonra tekrar kendi okullarına dönüyorlar. Biz onların kredilerini saydığımız gibi onlar da bizim kredilerimizi sayıyorlar. Erasmus projesinde, öğrenci ve akademik personel değişimi yapma konusunda da çok güçlüyüz. Toplamda 48 farklı üniversite ile anlaşmamız var. Şimdi, bu hafta yurtdışından 18 personel araştırma için geliyor. Bar Ilan Avrupa Birliği programlarında da çok ilgi gören bir üniversite.
Uluslararası Okul’da okuyan öğrencilerimiz de Erasmus’tan faydalanabiliyor. Öğrencinin bütün masraflarını Avrupa Birliği karşılıyor ve bir sene kardeş okulda eğitim görebiliyorlar.
Uluslararası bölümde kaç öğrenciniz var? Ve öğrencilerinizin İbranice dilinde eğitim yapanlara oranı nedir? O: Genel olarak Bar Ilan Üniversitesinde toplam 17.000 öğrenci var. Uluslararası Okul’daki öğrenci sayemiz 900. Hedefimiz toplam öğrenci sayısının yüzde 10’unu geçmemek. Üniversitenin kimliğini ve araştırma sayısını korumak için bu rakamı aşmayı düşünmüyoruz.
Okumaya gelen öğrencilere eğitim dışında neler sunuyorsunuz?
O: Şu anda burada 18 kişi çalışıyor. Miami, Çin ve Hindistan’da temsilcilerimiz var. Yakın bir gelecekte Chicago, Los Angeles ve Arizona’da olacak. Öğrenci hizmetleri adı altında bir bölümümüz mevcut. Yurtdışından gelen tüm öğrencilerimize her türlü desteği veriyoruz. Bazı öğrencilerimiz biraz İbranice biliyor ama bazıları hiç bilmiyor. Onlara İsrail telefon kartına, banka işlerine, toplu taşımayı tanımalarına, restoranlara kadar her konuda yardımcı oluyoruz, rehberlik yapıyoruz.
S: Kampüs içinde, Uluslararası Okul’un dışında 4.000 kadar yabancı öğrenci var. Bunların bir araya geldikleri, sosyalleştikleri ve birbirlerine yardım ettikleri bir de kulübümüz var. Kulüpte İsrailliler de görev alıyor. Öğrencilerin İsrail’e ve günlük hayata entegre olmalarına yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda Bar Ilan en fazla muhacir öğrenci barındıran üniversitedir. Bunu Göçmen Bakanlığı’nın (Misrad HaKlita) verdiği rakamlara göre söylüyorum. Bu sebeple içeride çok güzel bir dayanışma var.
Genelde mezun olduktan sonra iş hayatında yerlerini nerede görüyorsunuz?
S: International MBA adı altında bir programımız var. Mezunlarının bir web sitesi var ve sürekli etkinlikler düzenleniyor. En son Amerika ziyaretimizde mezunlarımız bizi bu etkinliklerden birine davet etti. Hepsi çeşitli Amerikan ve uluslararası firmaların üst kademelerinde görev yapıyor. Buna şahit olmak bizi de çok memnun etti. Dünyanın her yerinde Bar Ilan mezunlarını görmeniz mümkün.
David Senkia: Ben bu International MBA programını çok beğeniyorum. MBA yapmak isteyenler için çok avantajlı bir bölüm. Bar Ilan’a lisans okumak için gelen İletişim adaylarıma özellikle bir paket gibi düşünmelerini öneriyorum. Zaten lisans eğitimi üç sene, üstüne bir de bir sene IMBA yaptıklarında dört sene içinde çift ana dal lisans diploması ve master diploması almış oluyorlar.
S: Yani, dört yıl içerisinde başka bir okulda sadece lisans diplomasi almış olacaklarken burada yanında masterı da almış oluyorlar.
Türkiye’de özel bir Yahudi toplumu okulumuz var ve öğrencilerimiz dünyanın her yerinden kabul ediliyor. Okulumuzun mezunlarının Bar Ilan’ın şartlarına uyumu konusunda çalışma yapmayı düşünür müsünüz?
D: Bu çok önemli bir konu aslında. Öğrencilerimizin Türkiye’de aldıkları kredilerle, yurt dışından alınan kredilerin değerleri tam olarak örtüşmüyor. Lisenin sonunda 75 ortalaması olan bir öğrenci aslında yurtdışında 75 ortalaması olan öğrenciden daha iyi durumda. Dolayısıyla bunların incelenip Ulus ve Bar Ilan arasında ayarlanma yapılması gerekiyor. Bu Türkiye’deki öğrenciler için adil değil. Bence bu denklik sağlansa birçok öğrencimiz Bar Ilan’in ön şartlarını yerine getirmiş olacaktır.
Yurtta yaşamak isteyenler için şartlarınız nelerdir? Yurtların durumundan da biraz bahseder misiniz?
Yurtlar uluslararası ve yerel tüm öğrencilere açıktır. Yurtlar Bar Ilan’ın, ancak Electra adında özel bir şirket tarafından işletiliyor. Maliyeti aylık 1.440 şekel. Her öğrencinin kendi odası var. Kendi mutfağına ve banyosuna sahip olmak istiyorsa o zaman maliyet 2.000 şekeli buluyor. İsrail şartlarında çok ucuz. Üstelik öğrencilerimiz kampüsün dışına çıkmadan ihtiyaçlarını okuldan karşılayabilirler. Okul içindeki maliyetler dışarıya göre çok ucuz. Üstelik kampüste yaşamak çok da eğlenceli. Yurtlarda kalan evli çiftlerimiz bile var.
Öğrenciler okurken çalışabiliyorlar mı?
Uluslararası bir öğrenciyse ve öğrenci vizesine sahipse, çalışmasına izin verilmez. Ama göçmen statüsünde geldiyse çalışabilir. Uluslararası öğrenciler için ancak kampüs içi kısa zamanlı işler bulunabiliyor.