İngilizler üç yıl boyunca atalarının topraklarına göç etmek isteyen Yahudileri Kıbrıs´ta kamplarda hapis tutmuştu.
1940’larda bugünkü İsrail topraklarında kontrolü elinde bulunduran İngiliz Devleti, İsrail kurulmadan önce Yahudilerin ; Yişuv adını verdikleri kutsal topraklara izinsiz olarak göç etmesini engelliyor, göç edenleri tutuklıyordu.
Bundan tam 73 yıl önce 8 Ağustos 1946’da İngiliz Devleti, dört gün önce verdiği karara istinaden çoğu Holokost kurtulanı olan 52 bin kanunsuz göçmenin ilk kafilesini Kıbrıs’ta bir kampa nakletti.
Zorunlu olarak Kıbrıs’ta tutulan bu kişiler adada yaşadıkları üç yıl boyunca tıpkı 2. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi dikenli tellerle ve silahlı muhafızlarla çevrili bu kamplarda bir hayat sürdü.
Ancak kamplarda yemek bir sorun değildi, tutuklular spor yapıyor hatta onları gözleyen İngiliz askerlerle futbol maçı yapıyor ve arada bir sahillerde yüzmeye de gidebiliyorlardı.
39 gemi seferi ile Kutsal Topraklardan alınıp Kıbrıs’ta mecburi ikamete tutulan çoğu Romanya göçmeni olan bu Yahudi ailelerde üç yıl boyunca 2200 çocuk doğdu.
İsrail’in kurulmasından sonra tüm bu kamplarda kalan aileler İsrail’e göç etti.
Kıbrıs kamplarının 73. yıl dönümü dolayısı ile İsrail Müzesi Clandestine Göçmenlik ve Denizcilik Müzesi bu kamplarda çekilmiş arşivlerdeki fotoğrafları internette paylaşarak, siyah beyaz karelerde yer alan bu kişilerin veya onların çocuklarının hikayelerini dinlemek istediklerini, müzede o yılları yansıtan bir bölüm açmak istediklerini duyurdu.
İsrail’in Yedioth Aharonot gazetesinde de yayınlanan bu fotoğraflarda İsrail’in ilk kurucularının kamptaki günlük hayatını; nasıl yemek yediklerini, kutlamalarını hatta doktor kontrollerini görmek mümkün.