İnternet’te eğitim programları

Yakın zamanda Amerika’da yayınlanan bir işyeri beceri araştırma anketi, uzunca süredir tartışılan bir konuyu yeniden gündeme taşıdı. Doksanlı yılların sonuna doğru mezun olan ve bugün şirketlerde yavaş yavaş en üst kademelere doğru yükselen, X kuşağı olarak adlandırılan yöneticilerin, üniversite ve diğer yüksek öğrenim hayatlarında öğrendikleri bilgiler bugün ne kadar geçerli ve ne kadar uygulanabilirliğini koruyor?

Aydın BOLKAR Bilim ve Teknoloji
21 Ağustos 2019 Çarşamba

Beklenen yaşam ömrünün uzaması ile bilinen anlamdaki emeklilik sistemlerinin çoğunun önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde yetersiz kalmaları bekleniyor. Zira gelişmiş ülkelerdeki emeklilik sistemleri, kabaca 40 yıl boyunca çalışıp devletine vergisini ödeyen bireylerin (20-25 yaş arası hayata atılıp 60-65 yaş arası emekli olan) yaklaşık 12-15 sene arasında rahat bir emeklilik yaşayabilmelerine olanak tanımak üzere kurgulanmış durumda. Ancak; gerek beklenen yaşam süresinin uzaması ve sürekli artan hayat pahalılığı nedeniyle sadece emeklilikte elde edilen gelir ile hayatı idame ettirmenin mümkün olamaması, insanların 40’lı yaşlarında yeniden eğitim kurumlarını araştırmaya itiyor. Gerek gündemde kalmak, gerek yeni beceriler elde etmek, gerekse de 20’li yaşlardaki farkındalığın az olmasından ötürü kaçırılan fırsatların yerine konabilmesi için insanların başvurdukları ilk adres İnternet oluyor.

Topluca MOOC (Massive Online Open Course) adı verilen bu alana, profesyonel becerilerden eğitim programı içeriklerine sınırsız sayıda katılımcının İnternet üzerinden erişimini sağlamak şeklinde tanımlayabiliriz.

İsterseniz önce İnternet üzerinden eğitim ve öğrenme programlarını kullanmanın faydalarından bahsedelim, sonrasında da ileri gelen bazı platformları ve birçoğunu bizzat test edip devam ettiğim kurs programları tavsiyelerine geçelim.

Tahmin edileceği gibi ilk avantaj esneklik. Basit bir İnternet bağlantısı ile her türlü mobil cihazla her türlü kaynağa ulaşım mümkün. Gerek okuluna devam eden bir öğrenci olsun, gerekse tam zamanlı bir çalışan, dünyanın en ileri gelen üniversitelerinin ünlü hocalarının verdiği dersler dâhil birçok içerik bir kaç tık uzağınızda.

İkinci avantaj maliyet; İnternet üzerinde sunulan içeriklerin ve eğitim programlarının çoğu ya ücretsiz, ya da oldukça cüzi ücretler ile sunuluyor. Ayrıca, aşağıdaki örneklerdeki bazı kurslarda olduğu gibi, yalnızca karşılığında bir belge edinmek için ücretini ödediğiniz, aksi takdirde içeriğe tamamen ücretsiz olarak erişebildiğiniz kurslar da mevcut.

Sayabileceğimiz bir diğer avantaj da çeşitlilik; çok farklı disiplinlerden farklı içerikleri bir araya getiren ve birçoğu pazaryeri mantığı ile hareket eden platformlar sayesinde on parmak klavye kullanımından yapay zekâya, İnternet reklamcılığından vücut diline pek çok alanda konusunun dünyadaki en ileri gelen eğitmenleri tarafından hazırlanmış içeriklere ulaşmak oldukça kolay.

Şimdi kısaca bir takım bu konuda faaliyet gösteren platformlara kısaca göz atalım.

Udemy: Kurucuları arasında Eren Bali ve Oktay Çağlar adında iki Türk’ün de bulunduğu platform bu konuda faaliyet gösteren eski sitelerden birisi. On yılı aşkın suredir faaliyetlerine devam eden şirket, eğitimciler ve öğrencileri bir araya getiriyor, kayıtlı yaklaşık 40 milyon öğrencisi, 50 bini aşkın eğitim programına ulaşabiliyor.

Coursera: Dünyanın önde gelen üniversiteleri ve eğitim kurumları ile işbirliği yaparak yüksek öğrenim kurumlarından kredi olarak sayılabilecek programlar ve kişisel gelişim alanında sertifika programları da sunan bir platform.

EdX: MIT ve Harvard üniversiteleri tarafından kurulmuş olan, üniversite seviyesinde 140 eğitim kurumunun 2000’den fazla kapsamlı derslerinin tekil kurslar halinde, çoğu zaman ücretsiz olarak, sunulduğu platform.

Udacity: Udemy benzeri, ileri gelen bir diğer eğitim platformu.

Khan Academy: 2008’de Hint asıllı Salman Khan tarafından kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak ilköğretim seviyesinde çocuklara matematik öğretmek için kurulmuş platform. Günümüzde Türkçe dâhil 30’u aşkın dilde hizmet veriyor ve tüm içeriğe ücretsiz ulaşılabiliniyor. Türkiye’de STFA Holding katkıları ile içerik yakın zamanda Türkçe’ye tercüme edildi.

Ben bu yazıda oldukça popüler olduğunu düşündüğüm beş adet kaynağa yer verdim. Bu kaynaklara ilave olarak, 2019 yılı başında Finlandiya hükümetinin Helsinki Üniversitesi ile yaptığı işbirliği sonucunda ortaya çıkan ve dünyadaki tüm meraklılarına yapay zekâ konusunda altı haftalık ücretsiz bir eğitim sunan Elements of AI eğitimini de ayrıca vurgulamak istedim.

Sizlerden gelecek olan ilginç eğitim içeriklerini de bekliyorum.