Yıldız’daki yetimhane binası özel okul oluyor

Yıldız’da bulunan ve anıtsal yapı niteliğindeki tescilli Musevi Yetimhane binasının özel okul olması için önceki dönem İBB tarafından hazırlanan plan değişikliğine koruma kurulundan onay çıktı. Sözcü Gazetesinden Özlem Güvemli, konuyla ilgili son gelişmeleri yazdı.

Toplum
18 Eylül 2019 Çarşamba

Yerel seçimlerden kısa bir süre önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin 18 Ocak 2019 tarihli oturumunda Beşiktaş Yıldız’da tarihi Musevi Yetimhanesinin bulunduğu bin 671 metrekarelik parselin “kültürel tesis” olan imarı “özel eğitim alanı” olarak değiştirildi. Konuyla ilgili hazırlanan komisyon raporunda yer alan bilgilere göre İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1989 yılında aldığı karar ile yetimhane binası, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi. Yetimhane için restorasyon projesi hazırlandı ve kurul tarafından onaylandı. 1952 yılında tapu kaydında Dersaadet Musevi Cemaati adına kayıtlı olan bina, 1964 yılında Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı adına tescil edildi. 2005 yılında da bina bakımının yeterince yapılamaması, Palanga Caddesi boyunca binanın güvenliğinin sağlanamaması nedeniyle arazi Aka Eğitim Hizmetleri tarafından okul yaptırılmak üzere satın alındı.

Raporda, restorasyonu yapılamayan tescilli eserin günümüz şartlarına uygun olarak yaşatılabilmesi amacıyla restore edilmesini sağlamak için özel okul fonksiyonuna alınması ihtiyacının doğduğu belirtilerek bu kapsamda plan değişikliği yapılmasının teklif edildiği kaydedildi.

Plan değişikliği değerlendirilmek üzere İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderildi. Kurul 24 Haziran 2019 tarihli kararı ile değişikliğin ilgili yasa açısından uygun olduğunu bildirdi. Kurulun 2012 tarihli kararında ifade edilen arka bahçede yer alan ve okuma odası olarak adlandırılan binaya ilişkin fotoğraf, bilgi ve belgelerin kurula iletilmesi istendi. Plan değişikliği kurul kararı doğrultusunda uygun uygun bulundu. Ancak söz konusu onayla birlikte tarihi yetimhaneyi özel okula çevirecek şirkete, Güngören’e de anaokulu yapma şartı koşuldu.

O dönem İmar ve Bayındırlık Komisyonu, “Güngören İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün göstereceği yerde 8 derslikli kamu anaokulu yapılmadan söz konusu yapıya iskân düzenlenemez” notunu ekleyerek teklifi uygun buldu. Karar mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.