Hrant Dink Vakfı tarafından yayınlanan ‘Medyada Nefret Söylemi’ raporunun 2018 yılını değerlendiren sonuçları yayınlandı. Raporda ulusal ve yerel yazılı basındaki on binlerce makale ve haber değerlendirilirken Yahudiler yine en çok gösterilen grup oldu.
Hrant Dink Vakfının "nefret söylemine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak" amacıyla gerçekleştirdiği ‘Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi Projesi’ kapsamında hazırladığı dönemsel raporların sonuncusu, ‘Medyada Nefret Söylemi 2018’ yayınlandı.
Proje kapsamında ulusal gazetelerin tümü ve 500 yerel gazete tarandı. İncelenen 240 binden fazla metnin, 4 bin 839 tanesinde etnik ve dini grupların hedef alındığı görüldü. Yazılı basında 98 farklı grup hakkında nefret söylemine rastlanırken, ifadelerin toplam sayısı altı bini aştı.
Rapor, 2018 yılı boyunca yazılı basında en sık nefret söyleminin Yahudilere karşı yapıldığını ortaya koydu. Yahudiler hakkında 1133 nefret söylemi kullanılırken bu sayıyı Ermeniler (973) izledi. Suriyelilere karşı 918, Yunanlara karşı ise 672 nefret içeren ifade ve değerlendirme tespit edildi.
Raporda genel olarak nefret söylemine yerel basında rastlandığı bilgisi yer aldı. Söz konusu makale ve haberlerin yüzde 60’ı yerel basında yer alırken, kalan yüzde 40 ulusal basında görüldü. Nefret söyleminin yüzde 53’ü köşe yazılarında yer alırken, yüzde 42 haberlerde görüldü.