Avrupa’nın en fakir ülkesinde Roş Aşana

Her İbrani yılbaşı Roş Aşana Bayramı’nda, Amerikan yardım kuruluşu JDC’de çalışan Anna Kondrashenko Avrupa’nın en fakir ülkesi Transnistria’da (Pridnestrovian Moldavian Republic) ) Yahudi cemaatinin üyelerine yemek hazırlıyor.

Dünya
1 Ekim 2019 Salı

Ukrayna ve Moldova arasında bulunan  Avrupa’nın bu fakir ülkesinde Yahudi cemaati de ekonomik olarak yaşam savaşı veriyor.

Kondrashenko her yıl olduğu gibi bu Roş Aşana’da da kendi mutfağında aile üyeleri ve gönüllüler ile bayram yemekleri hazırladı ve ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

Aşkenaz kültürüne sahip Transnistria Yahudi Cemaatinde Roş Aşana’da en çok tüketilen yemek ise gefiltyfish.  Bir balık yemeği olan gefiltyfish tatlı bir tada sahip ve üstüne acı baharatlar konarak servis ediliyor.

Balık aynı zamanda Roş Aşana Bayramı’nın simgesel yiyeceklerinden biri, bereketi ve çoğalmayı temsil ediyor.

Bu sene Roş Aşana’da yardım merkezinde verilen yemeğe de  çoğu çok yaşlı yalnız yaşayan  200 kişi geldi.

Anna Kondrashenko hazırladığı yemekler için şunları belirtti: “Gefiltyfish olmadan Roş Aşana yemeği olmaz. Buraya gelenler için birlikte yemek yememiz ve gelenekleri yerine getirmemiz çok önemli. Bu kimsesiz insanlar böylece kendilerini büyük bir ailenin parçası olarak görecek, eski günlerini, kaybettiklerini de yad edecek.”

JDC, emekli maaşının 70-100 Amerikan doları seviyesinde olduğu Sovyetler Birliği’nin bu eski ülkesinde 1500 kişilik Yahudi cemaatinin neredeyse yarı nüfusuna aylık maddi yardımlar yapıyor. 

JDC eski Sovyetler Birliği ülkelerinde bugün yaşayan yaşlı ve ekonomik durumu olumsuz olan yaklaşık 8500 kişiye de destek oluyor.