Kanada Tekstil Müzesinde sergilenen ‘Nakış Nakış Tevrat’ Projesinin tamamlanması için iki sene daha gerekiyor.
Birbirleriyle hiç tanışmamış İsrail’den Liat Bartal, Londra’dan rahibe Xavier, Toronto’da yaşayan Türk vatandaşı Ayşe Yegül’ün bir ortak yanı var. Üçü de dünyanın çeşitli yerlerinden farklı inançlara sahip 1.400 kişinin bir araya gelerek oluşturduğu yaratıcı bir projenin üyeleri. Katılımcılar çarpılar ile desen işlenen bir sanat olan kanaviçe ile Tevrat’ın tamamını kumaş üzerine dikiyor.
Son altı yıldır gönüllü olarak 130 bin saat adanmış ‘Nakış Nakış Tevrat’ Projesi, Toronto’da Kanada Tekstil Müzesinde ‘Ruhun Nakışı’ adı altında sergileniyor. Proje kurucuları eserin iki yıl içinde tamamlanmasını planlarken bir taraftan başka ülkelerde de sergilenmesi için ortaklık arayışında. Bittiğinde iki metrelik boyuyla 91 metre uzunluğundaki duvarı kaplayacak olan eser, iki bin ayrı İbranice metin ve motif panolarından oluşuyor. Projenin kurucusu, sanatçı ve eğitmen Temma Gentles, 2013’te projeye başlarken işin bu boyutlara gelebileceğini düşünmediğini belirtiyor. Konuyla ilgili olarak Hadassah dergisinde yayınlanan bir makalenin ardından küresel çapta ses getiren projeye 28 ülkeden farklı inanışta olan insanlardan dikiş dikmek için talep gelmiş. Japonya, Guatemala, Güney Afrika, İspanya ve Filipinler ülkelerden sadece bazıları. Gönüllülerinin yaş aralığı, 15’ten 90’da kadar uzanıyor. İçinde iğne, iplikler, kumaş paneli ve desen örnekleri olan ve işleyecekleri Tevrat bölümünü içeren 18 dolar ücretli kit, posta yoluyla katılımcılara yollanıyor. 50 ila 100 saat çalışma ile iş bitirilebiliyor. Projede iki küçük duvar da Kuran ve İncil için ayrılmış. Her iki bölüm de ortak olarak Tevrat’da geçen yaradılışı anlatıyor.
Müzede oynatılan bir videoda Yegül’ün, “Bu kötü zamanlarda insanların birbirini tanıması çok önemli, çünkü eğer tanımazsan korkarsın” sözlerine yer veriliyor.