İsrail’in Ay’a düşen Bereşit uzay aracı, binlerce kitap, DNA örnekleri ve birkaç bin su ayısı taşıyordu.
İsrail’in 2019’un Nisan ayında Ay’a yolladığı uzay aracının içindeki DVD boyutundaki arşivde 30 milyon sayfalık bilgi, DNA örnekleri ve binlerce mikroskobik boyda su ayısı - tardigrad bulunuyordu. Tardigradlar doğaları gereği her tür ortamda canlı kalmayı başarıyor.
Görevi Dünya’nın bir yedeğini oluşturup onu Dünya dışına yollamak olan ‘Arch Mission Foundation’ kurucusu Nova Spivack, çakılmanın birkaç hafta sonrasında danışmanlarını bir araya topladı ve ay kütüphanesinin çarpışmayı atlatıp atlatmadığını incelemeye koyuldu. Bereşit’in gidiş izinin analizi ve ay kütüaphanesinin yapısı itibariyle, Spivack ince nikel levhalardan yapılma nesnenin tamamının ya da önemli ölçüde büyük bir kısmının zarar görmediğini açıkladı. Dahası, Spivack bu levhalara DNA örnekleri ve tardigradları dahil etmenin cismin sağlam kalmasında anahtar rolü olduğu belirtti.
Eski böceklerin fosilleşmiş ağaç reçinesinde korunmasının mümkün olduğu gibi, nikel levhaların arasına sentetik epoksi reçinesi yerleştirildi. Bu reçineye 25 kişiden alınan saç ve kan örnekleri, Hindistan’daki Bodhi ağacı DNA’sı ve dehidrate edilmiş tardigradlar eklendi.
Bruce Ha adındaki bilim insanı nikel üzerine, lazer tekniği ile yüksek çözünürlüklü, nano boyutta görseller ve yazılar kazıdı. Mikroskop kullanılarak nikelin üzerindeki bilgiler görünür hale geliyor. Birkaç mikron kalınlığındaki 25 levhanın ilk dört levhasında çeşitli kitaplara ait 60 bin sayfanın görüntüsü mevcut.
DNA dolu reçinelerin nikel levhaları daha da sağlamlaştırarak çarpışma sırasında ay kütüphanesinin kırılmasını engellemiş olması muhtemel görünüyor. Hatta Spivack’a göre Bereşit’ten tek parça kurtulmayı başaran yegâne öğe ay kütüphanesi. Su ayılarının Ay’a yayılmasından dolayı endişe duyulmaması gerektiğinin altını çizen Spivack, bu mikroskobik canlıların hayata döndürülmesi için su ve atmosfer olan bir ortama geri getirilmesi gerektiğini söylüyor.
Dünyanın en dayanıklı canlısı olarak bilinen tardigradlar hem suda hem de karada yaşayabiliyor. Aynı zamanda çok yüksek ve düşük basınca da dayanabiliyor Tardigardlar -270 dereceye ve +150 dereceye kadar yaşayabiliyor ve yüksek radyasyona da dayanabiliyor.