‘THE FINAL HOUR’ YENİDEN İZLEYİCİ KARŞISINDA
Sunuculuğunu ve moderatörlüğünü Seyfi İşman’ın yapacağı ‘The Final Hour’ adlı dokümanter film gösterimi 3 Kasım Pazar günü gerçekleşecek. Etkinlikte filmin yapımcı, yönetmen ve oyuncularının bir kısmı hazır bulunacak ve gösterim sonunda kendileriyle sohbet imkânı da olacak.
Sefarad Yahudilerinin yok olmak üzere olan Judeo Espanyol ya da diğer adıyla Ladino olarak bilinen dilini dünya üzerinde hala konuşan sayılı kişiyle görüşen Çağlar Mallı, ikinci uzun metraj filminde izleyicileri dil ve kültür üzerinden bir seyahate çıkarıyor.
Sefarad Deniz Bensusan, ailesinin kültürünü ve dilini devam ettirebilmek üzere Sefarad Yahudilerinin geçmişinin izlerini takip etmeye başlamasının ardından bu etnik topluluğun zorunlu göçler nedeniyle yaşadıkları zorlukların belgelerine ulaşıyor. Bu etnik topluluğun tarihini Türkiye’den başlayarak Yunanistan, Polonya, Portekiz ve her şeyin başladığı yer olan İspanya’ya kadar takip ederken Deniz yolda kendi kültürünü ve hatta soy ağacını yeniden keşfediyor.
Golden Age Sukot’u kutladı
Sukot Bayramı, Golden Age ailesini 23 Ekim Çarşamba günü Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogunda bir araya getirdi. Golden Age’liler bayramı büyük bir aile olarak kutlamanın keyfini yaşadı. Gelen misafirler, sunulan lezzetli ikramları sohbet eşliğinde tadımladı. Treysi ve Avram DeAziz’in seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılar, hep birlikte coşkuyla söylendi.
Ayrıca, komisyonun en yaşlı katılımcısı olan Berta Benbarbut’un 101. yaş günü kutlandı.
Programın ardından Golden Age Gönüllü Hanımları, gösterdikleri ilgi ve yardımlarından dolayı Kuzguncuk Başkanı Beto Adato ve yönetim kurulu arkadaşlarına, hazırlamış oldukları eğlence programından dolayı da müzik ekibine teşekkür ederek, nice güzel birliktelikler yaşama dileklerini belirttiler.
Alef hanımları kültür gezileri sezonunu açtı
Alef hanımlarının rehberli kültür gezileri, bu sezon Dolapdere’deki yeni binasının kapılarını açan Arter ziyaretiyle başladı.
Emre Baykal ve Eda Berkmen küratörlüğünde Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ‘Saat Kaç?’ başlıklı sergi kimlik, hafıza, zaman, mekan, içerilik, dışarılık gibi kavramların etrafında gelişen temalarla ilgiliydi. Kendi bireysel zamanlarımıza dair göndermelerle dolu, politik olarak 60’lı 70’li ve 2000’li yıllardan bu yana zaman üzerinden dönüşümün, hayatlarımız üzerinde kurduğu baskılarla ilgili işler rehberin akıcı anlatımıyla ve interaktif yorumlamalarla anlam kazandı. Keyifli bir öğle molasından sonra 16.İstanbul Bienali paralel etkinliği kapsamında küratörlüğünü Beral Madra’nın yaptığı, Galeri Evliyagil’deki ‘Tek bir usta seç- doğa’ sergisine geçildi. Kavramsal sanat anlayışının hafızalarda kalıcı izler bıraktığı bir gezi daha beğeniyle sonlandı.