İsraillilerin yarısı ‘Politik kararlarda Diaspora da dikkate alınmalı’ diyor

İsrail’de dış politika hakkındaki halkın görüşlerini belirlemek amacıyla yapılan araştırma, Diaspora Yahudilerinin daha fazla dikkate alınması gerektiği görüşünü öne çıkardı.

Dünya
13 Kasım 2019 Çarşamba

İsrail Bölgesel Dış Politikalar Enstitüsü Mitvim’in, 2019 İsrail Dış Politika Endeksi’ne göre, İsrail halkının yarısı, politik kararlar alırken, bu kararların Diaspora Yahudilerini nasıl etkileyeceğini düşünmesi gerektiğini söylüyor. Bu fikri savunanların yüzde 14’ü Diaspora Yahudilerinin önemli oranda, yüzde 36’sı orta oranda, yüzde 29’u düşük oranda dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

Mitvim Enstitüsü kendisini, “İsrail’in Ortadoğu, Avrupa ve Akdeniz’deki ilişkilerini yeniden şekillendirmeyi”, “İsrail’in bölgesel aidiyetini” ve “İsrail-Arap barışını” geliştirmeyi amaçlayan, bağımsız bir düşünce platformu olarak tanımlıyor.

Bu araştırmada, Yahudi ve Arap, 700 kişi ile, ülkenin dış ilişkileri, bölgedeki rolü ve Filistinlilerle ilişkileri dahil birçok konu hakkında görüşüldü.

Katılımcıların büyük bir çoğunluğu (yüzde 63’ü), İsrail’in dünyadaki durumu hakkındaki duygularını iyi ya da çok iyi olarak değerlendirdi. Yüzde 60’ı hükümetin dış politika ilişkileri yönetiminden memnun veya orta derecede memnun olduğunu belirtti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 39’u, bir İsrailli diplomatın en önemli görevi olarak ‘diplomatik ilişkileri geliştirme’ seçeneğini belirtirken, bunun sadece yarısı kadarı ‘İsrail’in haklarını savunmayı’ seçti.

Katılımcıların yüzde 25’i Mavi-Beyaz Partisi Lideri Benny Gantz başbakan olarak seçilirse, İsrail’in dış ilişkilerinin gelişeceğini, yüzde 30’u kötüleşeceğini, yüzde 27’si ise değişmeyeceğini belirtti. Araştırmaya göre Suudi Arabistan (katılımcıların yüzde 25’inin seçimi) ve Mısır (yüzde 19’unun seçimi), İsrail’in işbirliği yapması gereken en önemli iki Arap ülkesi.

Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 53’ü), İsrail’in Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek için çaba göstermesi gerektiğini dile getirdi. Katılımcılara İsrail’in dış ilişki kurma konusunda “Demokratik ülkeleri tercih mi etmeli yoksa yönetim şekli seçimi etkilememeli mi?” sorusu yöneltildiğinde, her iki seçenek de katılımcıların yüzde 40’ı tarafından seçildi.