Raysa Büyükbahar Uzunyol
Beynimiz vücudumuzda hareket etme, düşünme, konuşma gibi fonksiyonların kontrol merkezidir. Beynin bu fonksiyonları gerçekleştirebilmesi için insan vücudundaki diğer tüm organlardan daha fazla enerji kullandığını ve glikozun yani karbonhidratların birincil yakıt kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Herkesin merak ettiği konulardan biri beynimizin uzun yıllar sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için hangi besinleri düzenli olarak tüketmemiz gerektiği.
ZEYTİN
Kahvaltı sofralarımızda mutlaka bulunan diğer bir besin olan zeytinin işlevi ise içerisinde bulunan tekli doymamış yağdan kaynaklanmaktadır. Bu sağlıklı yağlar tüm hücrelere dâhil edilir ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Sabah kahvaltınızda omletinizin veya çırpılmış yumurtanızın yanına, ara öğünlerde atıştırmalık olarak, akşam yemeklerinde ise mezelerinizde kullanabilirsiniz.
AVOKADO
Sağlıklı yağ kaynağı bir diğer besinimiz avokado. Avokado sağlıklı yağlardan zengin olmasından dolayı beyne giden kan akışını arttırabilir. Optimum kan akışı beyin fonksiyonlarının yerine gelmesinde yardımcıdır. Avokadoyu sabah kahvaltılarda ekmeğinizin üzerine sürebilir, salatalarınıza veya smoothielerinize ekleyebilirsiniz.
ÇİKOLATA
Çikolata olmazsa olmaz diyenlerden misiniz? İçerdiği besinler sayesinde bitter çikolata (> yüzde 70 kakao) avokado gibi beyne giden kan akışını arttırmaya yardımcı. Beslenmenize her gün 1 - 2 kare çikolata eklemeye ne dersiniz?
BALIK
Haftada iki defa balık yememiz gerektiği yıllardır söylenir. Araştırmalar, düzenli balık tüketimi ile beyin kütlesi arasında pozitif bir ilişki göstermiştir. Omega-3 kaynağı olan balık aynı zamanda hafıza, odaklanma ve problem çözme gibi yetilerimiz üzerinde etkilidir.
MEYVELER
Çilek, yaban mersini, ahududu gibi küçük taneli meyveler düşünme, öğrenme, hafıza gibi beyin fonksiyonlarını uzun dönem sürdürebilmemize yardımcı oluyor. Akşamları canınız tatlı çektiğinde orta boy bir kâsede küçük taneli meyveleri yemeye ne dersiniz? Kış aylarında ise donmuş olanları tercih edebilirsiniz.
KURUYEMİŞLER
Fındık, ceviz, yer fıstığı gibi kuruyemişlere gelecek olursak bu besinler bizi Alzheimer gibi beynimizle direkt ilişkili rahatsızlıklardan koruyabilen tekli doymamış yağ asitleri ve E vitamini bakımından zengindir. Bu besinlerin vücudumuza alımıyla beyin hücre hasarına yol açan serbest radikalleri sınır dışı edebiliriz.
Kuruyemişleri, avokadoyu, çikolatayı veya diğer tüm besinleri tüketirken porsiyon kontrolünü unutmayın. Her birini keyifle beslenme planınıza eklemenizi dileriz.
YUMURTA
Türk kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından yumurtayı ele alalım. Kolin besininin en iyi kaynaklarından biri yumurtadır. Kolin hafıza merkezimizin gelişmesine yardımcı olur, özellikle yaşamımızın ilk altı yılında. Çocuklarımızın kahvaltılarında yumurtayı eksik etmeyelim. Sevmeyenler varsa o zaman onları zorlamak yerine size vereceğimiz ‘Muzlu Pancake’ tarifini mutlaka deneyin.
Muzlu Pancake (1 kişilik)
1 Türk kahvesi fincanı yulaf ezmesi
1 yerli muz
1 yumurta
Tüm malzemeleri robottan geçirip tavada iki tarafını pişirin.
Fıstık ezmesi ile servis edebilirsiniz.
*Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı