İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Atina’da, gaz akışına yeni başlayan Doğu Akdeniz’deki Leviathan kuyusunun boru hatlarının Avrupa’ya ulaşması için, Güney Kıbrıslı ve Yunanlı yetkililerle görüşecek.
Haberi veren Media Line, bölgedeki tansiyon hesaba katıldığında söz konusu potansiyel üçlü bir anlaşmayı, halihazırda büyük zorluklar beklediğini belirtti.
Bu zorluklardan biri Türkiye’nin durumu olarak da ifade edildi.
Bar İlan Üniversitesi, Begin Sedat Siyasi Araştırmalar Merkezi profesörlerinden Shimuel Sandler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu kuyudan Avrupa’ya gaz akışına karşı olduğunu belirtti. Sandler ayrıca boru hattının güvenliğinin de ayrı bir sorun olduğunu, Hizbullah gibi örgütlerin hattı hedef olarak göreceklerini söyledi.
Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ürdün ve AB Topluluğu eski Büyükelçisi Oded Eran da Netanyahu’nun ziyaretinin şimdilik politik bir manevra olarak görülmesi gerektiğini ancak asla küçümsenmemesinin gerektiğini belirtti.
Eran şunları belirtti: “Leviathan kuyusunun üreteceği gaz İsrail gibi küçük bir ülke için çok fazla. İsrail bu gazı bölge ülkelerine ihraç etmek zorunda. Asıl sorulması gereken soru: Doğu Akdeniz ülkeleri, Lübnan, Mısır belki ileride Filistin yönetimi, İsrail’le ne kadar işbirliği yapacak?”
Öte yandan Leviathan kuyusundan Ürdün’e doğal gaz akışı başladı.
İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Leviathan sahasından Ürdün'e doğal gaz akışının başladığını ve ülkesinin ilk defa enerji ihracatçısı konumuna geldiğini belirtti.
Steinitz, Mısır'a da 1 hafta ila 10 günlük süre içinde aynı sahadan doğal gaz aktarımının başlayacağını belirtti.