Fransız Kültür’de ‘Shoah’ Gösterimi

27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü Etkinliği kapsamında Goethe-Institut İstanbul, Institut Français de Turquie ve İsrail Başkonsolosluğu ortak etkinliği olan Claude Lanzmann’ın ünlü ‘Shoah’ filmi Fransız Kültür Merkezinde gösterilecek.

Toplum
8 Ocak 2020 Çarşamba

Shoah, Avrupalı Yahudilerin Nasyonal Sosyalizm sırasında yok edilmesini konu alan, en radikal ve kapsamlı belgesellerden biri. Dokuz buçuk saatlik belgeselde Avrupalı Yahudilerin Nasyonal Sosyalistler tarafından yok edilişlerinde kurban, fail ya da tanık olarak yer almış ve bunu aradan 30 yıl geçtikten sonra ilk defa dile getiren insanlarla yapılmış söyleşiler yer alıyor. Yönetmen Lanzmann, filminin hayatta kalmak değil ‘ölüm üzerine bir tanıklık belgesi’ olduğunu söylüyor. Lanzmann dönemin tanıklarının yalnızca hatırlamalarını istemiyor. Kullandığı soru sorma teknikleriyle onları yaşadıklarını yeniden yaşamaya yönlendiriyor. Lanzmann’ın soruları cinayetlerin işlendiği mekânlarda yaşananları hedef alıyor, imha bürokrasisinin mekanizmalarına dokunuyor. Bu mekanizmalar aslında gettolarda başlamış, ardından toplama kamplarında ve ölüm kamplarında nihai uygulamalara dönüşmüştü. Kayıtlar bu ölüm mekânlarının 70’lerin sonu ve 80’lerin başındaki hallerini gösteriyor. Filmin aydınlatıcı etkisinin temelinde, tanıkların ifadeleri ve hatırladıklarıyla doğrudan ilişkili tarihi mekânların montajı yatıyor. Lanzmann belgesel ile ilgili duygularını şöyle paylaşmıştı:

“Oralara gittim, tek başınaydım ve bazı şeyleri bağlantılandırmak gerektiğini kavradım. İnsan bilmeli ve görmeli ve insan görmeli ve bilmeli. Bu nedenle mekân sorunu çok temel bir öneme sahip. Bu film ayakları toprağa basan bir film. Topoğrafya ve coğrafyayla doğrudan bağlantılı bir film.”