ABD Başkanı Donald Trump’ın, ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak lanse ettiği Ortadoğu Barış Anlaşmasını açıklaması öncesinde İsrail tarafı ile görüşmeler yürüttüğü süreçte, Filistin tarafından itirazlar yükseldi.
Pazar günü basına konuşan Filistin Lideri Mahmud Abbas, barış planının kabul edilmesi halinde Filistin Özerk Yönetimi’nin dağılacağını, Filistin halkının isyana ve şiddete yöneleceğini belirtti. Abbas’ın resmi açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Trump’ın Yüzyılın Anlaşması adını verdiği anlaşma Filistin halkının özgür iradesinden onay almadan yürürlüğe giremez. Filistinli liderler tüm kaynaklarını seferber ederek halkına destek vermeye devam edecek ve tatmin edici olmayan anlaşma girişimlerini de engellemeye devam edecektir.”
Mahmud Abbas’ın yardımcısı, üst düzey bir yetkili ise, barış planını şimdi açıklama kararının ‘İsrail iç politikası çıkarları’ sonucu olduğunu söyledi ve ekledi, “Barış anlaşmasının açıklanmasının Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seçimlerde yardım etmek için olduğu bizce çok açık. Kişisel çıkarlar söz konusu olduğunu anlarız.” Filistinli yetkili ek olarak, “Şüphe yok ki planın Filistin sokaklarında etkisi olacak. Gerginliğe sebep olarak sorunlar çıkarabilir; tek taraflı hareketlere karşı olan sabrın bir sınırı var.”
Plana tepkisini belirten İsrail’in Arap milletvekili Ayman Odeh de söz konusu planın Filistin halkının çıkarlarından çok, gelecek İsrail seçimlerinde Netanyahu’ya hizmet edeceğini ifade etti. Odeh ayrıca, Netanyahu’nun iktidarı uğruna Filistin halkının feda edildiğini belirtti.
Hamas Lideri İsmail Haniye, söyleminde barış planının açıklanmasının Filistinlilerin İsrail’e karşı ‘mücadelesinde yeni bir aşamaya’ yol açabileceğini ifade etti.
Filistin Baş Müzakerecisi Saeb Erekat da Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, Trump planını açıklarsa Filistin Kurtuluş Örgütü’nün ‘geçici anlaşmadan -Oslo Anlaşmasından- çekilme’ ve İsrail ile imzalanmış tüm anlaşmaları iptal etme hakkına sahip olduğunu belirtti. Bu da Filistin Özerk Yönetimini dağıtmak ve İsrail ile Batı Şeria’daki güvenlik iş birliğini durdurmak anlamına gelebilir.
Erekat aynı zamanda eğer İsrail Batı Şeria bölgesini topraklarına katarsa –ki barış planının onayladığı konulardan birisinin bu olduğu düşünülüyor- Filistinlilerin, oy vermek dahil olmak üzere, İsrail vatandaşlığının tüm haklarını talep edeceği konusuyla tehdit etti.