Yazarımız Cüneyt Dirican’a yeni görev

Dr. Ö.Üyesi Cüneyt Dirican, İstanbul Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü V.Müdürü oldu.

Ekonomi
17 Şubat 2020 Pazartesi

Bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı olarak enstitü ve fakültelerin kurulması ile bazı enstitü ve yüksekokulların kapatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete'de 25.12.2019 tarihinde yayımlanması ile İstanbul Arel Üniversitesi’nde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü kuruldu. Sosyal Bilimler, Fen ve Sağlık Enstitülerinin birleşmesi ile kurulan yeni Enstitü’nün vekil müdürü eski Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Dr.Ö. Üyesi Cüneyt Dirican oldu.

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nde Bankacılık doktorası ve Sermaye Piyasası ve Borsa yüksek lisans derecelerini alan Dirican, Özel Saint Joseph Fransız Lisesi ve Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur. İş hayatına Sultanhamam’da başlayan Dirican, çeşitli finansal kurumlarda farklı bölümlerde ve kademelerde yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Peppers & Rogers Group Yönetim Danışmanlığı ve Innova Bilişim Çözümleri firmasında yönetici danışman olarak Türkiye ve Ortadoğu’da farklı projelerde çalışmıştır. Gazetecilik, radyo ve sunuculuk, danışmanlık, eğitmenlik deneyimlerinin yanında kitap yazarlığı, ekonomi yorumculuğu bulunmaktadır. Ekonomi Gazetecileri Derneği, Finans Kulüp Vakfı, Finansal Okuryazarlık ve Finansa Erişim Derneği, Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Bilim ve Araştırma Derneği, Marmara Üniversitesi İİBF Mezunları Derneği, Saint Joseph’liler Derneği ve Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı Danışmanlar Kurulu üyesi Dirican, çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Birleşmiş Milletler on-line kütüphanesinde taranan ve 100 civarında uluslararası atıf almış bir bildirisi dışında bir kitabı, kitap bölümleri ile bildiri ve makaleleri bulunmaktadır.

Dirican, 2019-2020 akademik yıl Bahar dönemi başlangıcında gerçekleşen bu değişim ile ilerleyen dönemlerde hedefledikleri yapıyı ise şu şekilde özetledi:

“İnsan ömrü uzuyor. İnsanın çalışma hayatında lisans mezuniyeti sonrası emekliliğinin önünde en az 50 yıl bulunuyor. İster beyaz yakalı, ister girişimci, ister patron, ister akademisyen insanın kendisi ile ilgili iş hayatı planlamalarını buna göre yapması gerekiyor. Yapay zeka ve robotlar başta olmak üzere Endüstri 4.0. ve dijital ekonomi artık farklı yetkinlikleri şart kılıyor. Diplomalar ile yetkinliklerin birbiri ile harmanlanması gereken hayat boyu bir öğrenme sürecine girilmiş durumda, diplomalar artık bir amaç değil değişime hazır olmayı sağlayan önemli bir araç. Entellektüel sermayeye yatırım bu zorlu rekabete hazır olmak için kaçınılmaz. Uzay ekonomisi çağında bilinen tüm teorilerin, kitapların, araştırmaların yenilenmesi gereken bir evreye hızla girmiş durumdayız.

İşte bu noktada, tüm bilim dalları insan hayatının yeniden şekillendiği bu dönemde akademik olarak çok fazla etkileniyor. Robotun felsefesi, yapay zekânın psikolojisi, kolonilerin sosyolojisi kadar işletmelerin karlılığı, sürdürülebilirliği, yönetimi daha kritik hale geliyor. Veri madenciliğinden uzay madenciliğine, otel yatırımlarından uzay turizmine, blok zincirleri ile muhasebe kayıtlarından uydu finansmanına, uluslararası kolonilerle ilişkilerden sosyal medya edebiyatına, çok boyutlu grafik tasarımından giyilebilir elektroniklerin tasarımına, organ naklinden robotik cerrahiye, trafik sinyalizasyon sistemlerinden akıllı kentlere, üç boyutlu mimari tasarımlardan üç boyutlu yazıcı ile basılan binalara, hemşirelikten robot fizyoterapistlere, klinik psikologlardan makine öğrenmesine kadar yepyeni bir evren bizleri bekliyor.

Bizler Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü olarak bu değişimi sizlerle beraber karşılamak ve kucaklamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Akademinin bizlere sunduğu imkânları kurumlar, şirketler ve bireyler ile daha refah dolu bir geleceğe birlikte hazırlanmak için paylaşmaya hazırız. Bu süreçte varız ve hazırız diyenler için bir telefon uzaklığındayız. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Yeni başlangıçlar için yarın çok geç olabilir. Uzay zamanda başlangıç ve bitiş göreceli olabilir. Bu görecelik içerisinden insan ömründe bitmeyen tek şey öğrenme sürecidir. Birlikte öğrenelim diyenleri, yüksek lisans ve doktorada, akademide bu gelişime ve heyecana ortak olmak isteyenleri Arel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde ve Sürekli Eğitim Merkezimizde bekliyoruz.”