Karın içi kanserinde umut veren gelişme: Sıcak Kemoterapi

Günümüzde 100’den fazla kanser tipi bulunmakta. Hepsi de kendi bulunduğu bölgede ve organın adını alıyorlar. Eskiden kanserli hücreler organ dışına çıkıp karın içine yayıldığında, umut vadeden tedaviler olmadığı için hastayı kaybetme ihtimali çok yüksekti. Oysa 30 yıldır doktorlar, karın içine uygulanacak kemoterapinin, 42 derece sıcaklıkta verildiğinde ve orada gözle görülen tümörlerin hepsinin aynı seansta cerrahi bir şekilde çıkarıldığında hastanın sağ kalmasının arttığını gözlemlediler. Biz de Prof. Dr. Umut Barbaros ile hastalar için umut ışığı olarak görülen Sıcak Kemoterapi uygulamasını tüm detaylarıyla sizler için konuştuk:

Sağlık
19 Şubat 2020 Çarşamba

Bu Bir İlandır


Sıcak kemoterapi nedir ve nasıl uygulanmaktadır?

Sıcak kemoterapi; gözle görülür kanserli dokular çıkartıldıktan sonra gözle görülmeyen kanserin yok edilmesi için ısıtılmış sıvıdaki kemoterapi ilacının özel cihazla karın içerisine verilmesidir. Cerrah; 4-6 saat süren büyük bir ameliyat ile gözle görülen bir tümör kalmayana kadar o bölgeyi temizler. Sonrasında yaklaşık 90 dakika normal diyalizde kullanılan verip alma sistemiyle, karın içerisine koydukları tüplerle, 42 derece ısıda damardan verilen kemoterapiyi karnın içerisine direkt verilmektedir. Bu teknikle hem sıcak ortamda kanser hücresinin kemoterapiyi direk alması sağlanıyor, hem de kemoterapiyi yüksek dozlarda diğer organlarda zarar vermeyecek şekilde karın içine verebiliyoruz.

Sıcak kemoterapi kanserin hangi evresinde karar verilir?

Tümör sadece karın içine yayıldıysa, yani kemiğe veya akciğere sirayet etmediyse onun bölgesel tedavisi başarılı olabiliyor; aksi takdirde bu tedaviyi uygulamak için ne yazık ki geç kalınmış oluyor.

Sıcak kemoterapi sonrası beslenme nasıl olmaktadır?

Sıcak kemoterapinin bir bölümü ağır cerrahi içerdiği için, yapılacak cerrahi girişime bağlı olarak beslenme süresi değişebilmektedir, bir yere dikiş atıldıysa 3-4 gün sonrasında beslenme gerçekleşebilmektedir. Sadece karın zarını soyup tümörü aldıysanız 2-3 gün sonrasında hasta yemek yiyebilecek duruma gelebilmektedir.

Sıcak kemoterapinin riski var mıdır?

Sıcak kemoterapinin riski cerrahi bağlı olabilir. Yine de Sıcak kemoterapinin kendisinin uygulamaya bağlı riski sistemi, kemoterapiye göre yok denecek kadar azdır. Elbette 0 riskten bahsedemeyiz; ancak yok denecek kadar azdır.

Bu uygulama kişinin yaşından bağımsız olarak, tıbben kemoterapiyi kaldırıp kaldıramayacağına bağlı olarak değişmektedir.

Sıcak kemoterapide standart kemoterapide görülen yan etkiler görülür mü?

Hayır, sistemik dolaşıma çok az geçtiği için bu tür standart kemoterapi yan etkileri görülmez.

Eskiden endoskopi, kolonoskopi, ultrason gibi uygulamalara ulaşmak eskiden çok zordu; ancak şimdi öyle değil. Günümüzde kanser için birçok sebep bulunuyor ve bunlar günden güne giderek artmakta. Bu yüzden erken tanı hayati önem taşıyor. Midenizde en ufak bir şişlik hissettiğinizde dahi mutlaka doktorunuza görünüp, gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

Bunun yanında kanseri tetikleyen birçok neden bulunuyor. Örneğin; Hepimizin yanında taşıdığı bir cep telefonu bulunuyor ve cep telefonu ile beyin tümörü arasındaki bağlantı ispatlanmış durumda. Beslenme konusunda durum oldukça vahim. Bizim doğal sandığımız birçok ürün aslında doğal değil. Aynı zamanda doğal kaynaklara ulaşım da oldukça kısıtlı.  Hal böyleyken bizim vücudumuz ile ilgili en ufak bir sinyali bile dikkate almamız gerekiyor. Üstelik kendimizi dinlemeye başladığımız noktada erken tanı oldukça kolay. Mesela; makatta kan geldiği takdirde, kalın bağırsakta gizli kan bakarak ya da kolonoskopi yaptırarak erken tanıya ulaşabiliriz. Kendimizi dinleyerek organa göre tanı koymanın şansını kullanmalıyız.  Karın içi tümörlerle ilgili konuşmak gerekirse de; karın içinde distansiyon dediğimi gerginlik, karında sıvı hissi ve geçmeyen karın ağrıları karnınızda bir şeylerin iyi gitmediğinin habercisi olabilir.

Bu yüzden nedenleri aramak yerine erken tanı ve tedaviye odaklanmalıyız.